BiH

Sjećanje na bunu protiv tiranije

Sjećanje na bunu protiv tiranije
Sjećanje na bunu protiv tiranije

BANJALUKA, SOKOLAC, SRBAC, MRKONJIĆ GRAD - Širom RS danas je obilježena godišnjica ustanka naroda u BiH, kojeg je 1941. godine na Kozari podigao Mladen Stojanović.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je na Banj brdu kraj Banjaluke da je značajno da narod u RS očuva sjećanje na antifašističku borbu, te 27. juli - Dan ustanka, kao jedan od najvažnijih datum iz te borbe. Naglasio je da se obilježavanjem ovog datuma potvrđuje opredijeljenost ka antifašističkoj borbi, u kojoj je srpski narod dao najviše boraca i žrtava.

"Narod na ovim prostorima nikada nije trpio tiraniju, uvijek je imao težnju da bude slobodan, da bude ravnopravan i to je bezbroj puta u svojoj istoriji i potvrđivao. Tako se desilo i 1941. godine, a mladim generacijama moramo prenositi ono što su vrijednosti NOP-a", rekao je Đokić.

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS, podsjetio je da je narodnooslobodilačka borba trajala četiri godine, te da je u njoj poginulo više od 400.000 boraca s prostora bivše Jugoslavije.

Povodom 73 godine od ustanka, na spomenik poginulim borcima NOR-a na Banj brdu vijence su položili Đokić, Duško Ćetković, izaslanik predsjednika RS, delegacija grada Banjaluka, SUBNOR-a RS i Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka. Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a Beograda, Podgorice, Prijedora, Boračke organizacije RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, Društva "Josip Broz Tito" i drugih organizacija.

Junaka NOR-a prisjetili su se i stanovnici Sokoca, Srpca i Mrkonjić Grada.

Vlajko Jović, predsjednik SUBNOR-a Mrkonjić Grad, podsjetio je da se Dan ustanka obilježava svake godine te da niko ne smije zaboraviti one koji su najbolji primjer kako se bori za slobodu i dostojanstvo svog naroda.

Istovremeno, u crkvi svetog Marka u Beogradu služen je pomen za više od 1.600 Srba iz Livna koje su zvjerski ubile ustaše u masovnom pokolju krajem jula 1941. godine, a centralna manifestacija održana je sinoć u Kozarskoj Dubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije