BiH

Sjećanje na stradalu tuzlansku mladost

Sjećanje na stradalu tuzlansku mladost
Sjećanje na stradalu tuzlansku mladost

TUZLA - Bahra Hasanović i ovog 25. maja bila je u Aleji mladosti ispred vječnog počivališta sina Senada, koji je poginuo u eksploziji granate ispaljene sa položaja Vojske RS sa planine Ozren.

Zajedno sa Senadom u smrt je otišlo još 70 osoba, uglavnom djevojaka i mladića, a više od stotinu ih je teže ili lakše ranjeno. Najmlađa žrtva masakra na Kapiji bio je Sandro Kalesić, koji je tog ratnog proljeća imao dvije i po  godine i koji je poginuo na godišnjicu braka roditelja Irene i Dine.

Bahra Hasanović je mlađeg sina Jasmina izgubila 1993. godine u granatiranju Srebrenice, a 1995. godine poginuo je i Senad, kojeg su roditelji neposredno prije izbijanja rata poslali u Austriju. Ali, on je došao u Tuzlu.

"Nakon što mi je poginuo sin Jasmin 1993. godine,  24. maja 1995. godine imala sam ružne snove, koji su se dan kasnije, nažalost, obistinili. Ostala sam bez dva sina i svaka riječ u ovom trenutku je suvišna", kaže Bahra Hasanović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra kako je sramotna činjenica ta što je u protekle dvije decenije samo jedna osoba odgovarala za masakr na Kapiji.

"Sramota je da za ovako strašan zločin samo jedan čovjek bude osuđen. Sramota je da je Novak Đukić dobio samo 20 godina zatvora. Sramota je da mu je Sud BiH, iako je bio upozoravan da će pobjeći, dozvolio da napusti zatvor i dozvoli bjekstvo. Sramota je da se danas rehabilituju četnici poput Draže Mihailovića, pod čijom je ideologijom napravljen i zločin na Kapiji", kazao je Imamović.

Masakr na Kapiji je najtužniji dan u istoriji Tuzle, a sirenama u 20.55 okončano je obilježavanje tragedije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije