BiH

Sjećanje na žrtve ustaškog genocida

Sjećanje na žrtve ustaškog genocida
Sjećanje na žrtve ustaškog genocida

KOZARSKA DUBICA - U crkvi Svetih aspostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Liturgiju i pomen nevinim žrtvama Jasenovca i Donje Gradine predvodio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje više sveštenika banjalučke i okolnih eparhija.

Osim potomaka žrtava Jasenovca i građana, liturgiji su prisustvovali opštinski zvaničnici i predstavnici republičkih organa, kao i političkih partija.

Povodom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini sinoć u Domu kulture u Kozarskoj Dubici održana je svečana akademija.

Prema protokolu, okupljanje posjetilaca komemorativnog skupa u Spomen-području "Donja Gradina" bilo je predviđeno danas od 10.00 časova kada će biti otvorena i izložba učeničkih likovnih radova o temi "Jasenovac", a u 11.30 časova brojne delegacije trebalo je da polože vijence na grobno polje "Topole" u Donjoj Gradini.

Parastos i pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom počeće u 12.00 časova na grobnom polju "Hrastovi", u 13.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 13.30 časova kratka obraćanja povodom početka radova na realizaciji Programa uređenja Spomen-područja "Donja Gradina".

Parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske /RS/, brojne međunarodne i domaće delegacije, preživjeli logoraši, potomci žrtava Jasenovca, predstavnici vjerskih, političkih, kulturnih i drugih instutucija i organizacija iz Srpske i okruženja.

Dolazak u Donju Gradinu najavila je visoka državna delegacija Izraela, koju će predvoditi ministar turizma Stas Misežnjikov, kao i predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Gorana Zlatković.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca u Hrvatskoj, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.

Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, odnosno "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije