BiH

Čubrilović: Sjednica NS RS će biti nastavljena kada se steknu uslovi

Čubrilović: Sjednica NS RS će biti nastavljena kada se steknu uslovi
Foto: Velibor Tripić | Sjednica NS RS nije nastavljena,
N.N.

BANJALUKA - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti nastavljena kada se steknu uslovi sa onim poslanicima koji žele da rade, rekao je danas poslije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović.

On je rekao da na sjednici Kolegijuma opozicija ultimativno postavila uslove koji bi značili kršenje Poslovnika Narodne skupštine.

"Opozicija je tražila da se na ovoj sjednici parlamenta Srpske razmatra   izvještaj revizora koji je sa predloženog dnevnog reda skinuo Odbor za finansije i budžet. Tražili su da Vlada Republike Srpske odgovori na 46 neodgovorenih pitanja od 635 pitanja koliko ih je postavljeno tokom svih godina zasjedanja parlamenta,  te da se uputi urgencija za objavljivanje akata koje je donijela Narodna skupština, a koji nisu objavljeni u Službenom glasniku", rekao je predsjednik Čubrilović.

On je naglasio da je skupštinska većina prihvatila zahtjev da Vlada Republike Srpske odgovori na sve neodgovorena pitanja u naredna dva dana i da se uputi urgencija Kolegijuma za objavljivanje akata u "Službenom Glasniku Republike Srpske".

"Predložili smo da Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 01.01 -  31.12.2016. godine i  godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. Godinu budu razmatrani na prvoj narednoj sjednici parlamenta, ali opozicija nije prihvatila ove prijedloge. Predložili smo da odmah na ovom Kolegijumu donesemo odluku o terminu i održavanju te sjednice, ali  oni su to odbili", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da neće biti upotrebljena nikakva sila protiv narodnih poslanika, već da će se stvoriti uslovi za rad  poslanika koji žele da nastave sjednicu.

"Narodna skupština Republike Srpske je najviše zakonodavno i demokratsko tijelo u kojem svima mora biti omogućeno da iznesu svoj lični i politički stav bez ikakvih posljedica. Zbog očuvanja digniteta Narodne skupštine Republike Srpske neophodno je prema Poslovniku preduzeti mjere da se sve aktivnosti odvijaju u skladu sa Ustavom i zakonima", rekao je on.

Poručio je da je Republika Srpska važnija i od pozicije i od opozicije, te da niko nema pravo da ruši dignitet Republike Srpske.

"Niko nema pravo da spriječava rad parlamenta Republike Srpske, pogotovo ne fizički", rekao je Čubrilović na pres konferenciji poslije sjednice Kolegijuma.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije