BiH

Usvojena hitna procedura donošenja izbornog zakona

Usvojena hitna procedura donošenja izbornog zakona
Foto: Nedžad Uglješa | Sjednica Predstavničkog doma počela pauzom

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su hitni postupak za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Tokom ponovljenog glasanja od ukupno 37 prisutnih poslanika za hitnu proceduru glasao je 21 poslanik, a protiv ih je bilo 16.

Prije toga održana je pauza na zahtjev Saše Magazinovića (SDP).

Pauzi je prethodila diskusija poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikole Lovrinovića koji je tražio od poslanika da odbiju hitnu proceduru donošenja zakona, iako ju je predložio Dom naroda PSBiH, koji je usvojio ove izmjene na prijedlog Kluba Hrvata.

Upozorio je Lovrinović na posljedice nedonošenja izmjena ovog zakonskog rješenja, zbog čega postoji mogućnost da se ne održe opšti izbori 2018. godine.

Zatražio je da se u redovnom zakonodavnom postupku pokuša naći rješenja za ovo pitanje imajući u vidu i činjenicu da je potrebno mijenjati zakon kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH.

Međutim, Magazinović je na to reagovao istaknuvši da se rijetko dešava da neko ko je predlagač traži da se ono što je predložio odbije.

"Ipak dobro je da smo razjasnili ko je predlagač. U medijima se pojavila informacija da je predlagač zakona Hrvatski narodni sabor (HNS), koji je zapravo nevladina organizacija, ali Lovrinoviću vi ste sada potvrdili da je predlagač Klub Hrvata u Domu naroda", kazao je Magazinović.

Mišljenja je da ovaj zakon ovako predložen da ne bi prošao u Predstavničkom domu PSBiH, nego je njegova namjera da se podignu tenzije u državi.

Pozvao je da se hitna procedura ipak prihvati, kako bi se zakon hitno oborio i time prekinula priča o zakonu kojem je "trebalo dva mjeseca da iz Doma naroda (na četvrtom spratu) dođe u Predstavnički dom (na drugom spratu)".

"Kad se zakon našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, onda smo odgodili izjašnjavanje na prošloj sjednici, dakle sve se ovo čini kako bi zakon ostao "živ" u parlamentarnoj proceduri. Kako bismo se odredili o svemu tome tražim pauzu", zaključio je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije