BiH

Sjednica o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH bez datuma

Sjednica o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH bez datuma
Foto: Arhiva | Sjednica o referendumu o Sudu i Tužilaštvu bez datuma

BANJALUKA - Sekretarijat Narodne skupštine RS još nije zaprimio zahtjev za sazivanje posebne sjednice u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, rečeno je "Nezavisnim" u skupštinskoj Službi za odnose s javnošću.

Kako nam je pojašnjeno, čim zahtjev stigne, biće sazvana sjednica Kolegijuma na kojoj bi bilo zakazano njeno održavanje, a niko nema informaciju kada bi se to moglo desiti. Prema važećim rokovima, referendum bi trebalo održati najkasnije 19. novembra, a izvjesniji datum bi bio u nedjelju, 15. novembra. 

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekao je da se oni zalažu za održavanje referenduma.

"U pogledu rada Suda i Tužilaštva BiH moraju se preduzeti radikalne mjere održavanjem referenduma ili organizovanjem peticije građana RS", rekao je on. Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz RS su juče održali sastanak i zaključili da je potrebno održati posebnu sjednicu NS RS u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja "Veterani RS", kaže da o ovome moraju postojati jasni stavovi republičke zakonodavne vlasti, te je zatražio dozvolu da udruženja prisustvuju radu Skupštine čim ona bude zakazana.

Božica Živković, predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, kaže da udruženja traže od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da razriješi ratne sudije i tužioce koji su diskriminisali Srbe u ratu.

Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, smatra da srpski predstavnici u parlamentu BiH mogu pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da bi srpski poslanici i predstavnici RS trebalo da postignu dogovor u parlamentu RS o tome.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da se sudije koje su sudile tokom rata Srbima i danas nalaze u Tužilaštvu i Sudu BiH, te da je jedan od njih Šaban Maksumić, koji je bio sudija u sudskom procesu u kojem su oslobođeni Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, juče se nije javljao na telefon, kao ni njegov zamjenik Igor Žunić. Višković nam je nedavno rekao da bi o referendumu poslanici najvjerovatnije trebalo da raspravljaju u drugoj sedmici zasjedanja NS RS, ali nakon bojkota opozicije sjednica je završena sedmicu ranije.

Skupština faktor stabilnosti

U Akademiji nauka i umjetnosti RS u Banjaluci juče je obilježen datum proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, a tim povodom je u Akademiji održana promocija zbornika radova "25 godina Narodne skupštine RS".

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da je ta institucija faktor stabilnosti u RS i BiH, podsjetivši da je to prva institucija koja je osnovana u RS, prije 26 godina kao Skupština srpskog naroda u BiH.

Čubrilović je rekao da zbornik sadrži radove koji će dati doprinos daljem razvoju demokratije na ovom prostoru.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je zbornik važan jer će trajno obilježiti procese i viđenje tog vremena, dodavši da je ponosan što je bio dio te prve skupštine. On je istakao da će parlament uskoro razmatrati sve zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Promociji zbornika prisustvovali su i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, ministri u Vladi RS i brojni gosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije