BiH

Sklapali ugovore o djelu sa stalno zaposlenim

Sklapali ugovore o djelu sa stalno zaposlenim
Sklapali ugovore o djelu sa stalno zaposlenim

SARAJEVO - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u prošloj je godini zaključilo ugovore o djelu sa stalno zaposlenim i u tu svrhu je potrošeno oko 60.300 KM donatorskih sredstava, utvrdili su državni revizori.

Revizori su istakli i da je reprezentacija korištena za konzumaciju hrane za šta je osiguran topli obrok, dok je skoro 206.400 KM nabavki avio-karata, goriva i kancelarijskog materijala vršeno bez provedene procedure izbora dobavljača.

Među nalazima u prošlogodišnjem finansijskom radu tog ministarstva, koje je dobilo negativno mišljenje revizora, je i to da je pravo na plaćanje troškova mobilnih telefona u službene svrhe imalo 14 zaposlenih više od broja zaposlenih utvrđenog internim pravilnikom iz 2009. godine.

Uz to su tadašnji ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i njegov zamjenik Slavko Marin imali pravo na neograničene troškove mobilnih telefona iako su revizori i ranije preporučili da to bude ograničeno i da budu racionalizovani troškovi.

"Iz budžetskih sredstava finansirani su ugovori o djelu sa 41 osobom, od čega je njih 27 bilo angažovano tokom cijele godine. Angažovanje putem ugovora o djelu vršeno je za poslove u regionalnim centrima i izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, poslove čišćenja i prevodilačke poslove. Mjesečna naknada za obavljanje stručnih poslova stalnog karaktera kreće se od 800 do 1.266 KM, a za poslove čišćenja 250 KM", naveno je u izvještaju.

Ukupno je za reprezentaciju potrošeno 32.843 KM i to je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, ali to nije rezultat aktivnosti Ministarstva nego ograničenja koja su proizašla iz privremenog finansiranja. Kada je riječ o troškovima mobilnih telefona na koje su imali zamjerke, istaknuto je da je pravo na te troškove imalo 33 zaposlenih, mada je internim pravilnikom iz 2009. godine određeno da to pravo ima 19 zaposlenih, među njima ministar, zamjenik, sekretar, agent i njegov zamjenik pred Evropskim sudom za ljudska prava do 200 KM, pomoćnici ministara do 150 KM, savjetnici i šefovi kabineta do 100 KM. Za mobilne telefone potrošeno je oko 30.500 KM.

Uočili su konstantna prekoračenja troškova fiksnog telefona u regionalnim centrima koja su odobrena na osnovu obrazloženog zahtjeva i odluke ministra.

Do bivšeg ministra Safeta Halilovića nismo mogli doći.

Istrage u vezi s krivičnom odgovornošću

Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH, izjavio je da je bilo istraga kada je u pitanju krivična odgovornost za propuste navedene u ranijim revizorskim izvještajima te da je sa drugim revizorima bio pozivan u Tužilaštvo i SIPA kako bi detaljno obrazlagali nalaze i preporuke revizije. Zbog interesa istrage, Šego nije mogao reći o kojim se institucijama radi, kao ni u kojoj su fazi te istrage.

"Očekujemo od institucija sistema, prije svega Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara, Predsjedništva, SIPA i Tužilaštva BiH da se uključe u ovu našu priču, da istraže izvještaje i iznađu eventualno načine za pokretanje odgovornosti", rekao je Šego juče na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Loše ocjene za Alkalaja i Cikotića

Negativno mišljenje revizora za rad u prošlog godini dobili su državna ministarstva vanjskih poslova, odbrane, te ljudskih prava i izbjeglica. Ministarstvo inostranih poslova BiH prošle godine vodio je Sven Alkalaj, Ministarstvo odbrane BiH Selmo Cikotić, a Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH Safet Halilović.

Mišljenje s rezervom dobili su parlament BiH, Predsjedništvo BiH, Ured za veterinarstvo, Uprava za indirektno oporezivanje, Generalni sekretarijat Vijeća ministara i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Državni revizori utvrdili su značajne nedostatke i propuste u trošenju novca u devet institucija BiH na koje otpada više od 55 odsto ukupnog državnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije