BiH

Skokom uz baklje sa Starog mosta Košniku odana posljednja počast

Skokom uz baklje sa Starog mosta Košniku odana posljednja počast
Skokom uz baklje sa Starog mosta Košniku odana posljednja počast

MOSTAR - Skokom bez aplauza sa Starog mosta, koji je s bakljama u rukama u mrakom skrivenu Neretvu izveo iskusni skakač Admir Delić, večeras se grad na Neretvi na sebi svojstven način oprostio od Hansa Košnika, koji će u istoriji ostati upisan kako prvi evropski upravitelj Mostara.

Bakljadu i okupljanje građana ispod Starog mosta organizovao je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, u povodu smrti i sutrašnje komemoracije Hansa Košnika u Bremenu, s ciljem da se naglasi važnost čovjeka koji je dao veliki doprinos u izgradnji mira u Mostaru.

"Košnik je sve radio za mir u Mostaru", "On je volio Mostar", "Da nije bilo njega ko zna kad bi ovdje mir zavladao", neki su od komentara Mostaraca i Mostarki koji su se večeras okupili ispod Starog mosta, kako bi se pogledom počasnog skoka i sami oprostili od istaknutog njemačkog diplomate i prvog evropskog upravitelja Mostara, koji je u grad na Neretvi stigao sad već daleke 1994, u vrijeme dok je još rat trajao.

Od jula 1994. do aprila 1996. Košnik je obavljao funkciju upravitelja Mostara. Tokom rata dijelila ga je stroga crta etničkih podjela, a zadaća koju mu je povjerila EU bila je ponovo ujediniti Mostar. Košnik je izradio prijedlog o reorganizaciji Mostara s više opština i sa središnjom zonom kao nukleusom oko kojeg bi se grad postepeno ujedinio. No, ipak je taj prijedlog, bio povod za nove sukobe između bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka koje su se sukobljavale oko granica budućih opština i centralne zone. Nezadovoljstvo je kulminiralo 1996. godine, kada su demonstranti napali kolonu vozila u kojoj je bio Košnik. Nakon toga je Košnik, odlukom tadašnjeg njemačkog ministra spoljnih poslova Klausa Kinkela, povučen iz Mostara.

"Hans Košnik bio je omiljen i cijenjen kod većine građana. U sjećanju velikog broja Mostaraca ostaće upamćen kao častan čovjek koji je svim srcem želio i radio na tome da miri i spaja ratom pokidane veze i mostove među ljudima, radeći sa svima zajedno za dobrobit cijelog grada. Čak i kada je, u dva navrata, u ovom gradu preživio atentat od strane ratobornih nacionalista, Hans Košnik je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije da ujedini Mostar i miri njegove ljude", istaknuto je iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Državničkoj ceremoniji posljednjeg oproštaja od Hansa Košnika, u njemačkom gradu Bremenu - u ime Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, u ime brojnih Mostarki i Mostaraca kojima je Hans Košnik u srcu, na poziv predsjednika senata grada Bremena prisustvovaće i govoriti privrednik Sergio Šotrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije