BiH

Škrbić: Ne slažem se s politikom u BiH

Škrbić: Ne slažem se s politikom u BiH
Škrbić: Ne slažem se s politikom u BiH

BEOGRAD - Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, podnio je danas ostavku na ovu funkciju zbog, kako kaže, suštinskog i konceptualnog neslaganja s aktuelnom politikom u BiH.

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto ambasadora", naveo je Škrbić u obrazloženju ostavke koja je upućena Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Inače, ostavku Škrbića prethodnih dana zatražili su prvi ljudi SDS-a uz obrazloženje da je on (Škrbić) "simbol korupcije u zdravstvu Republike Srpske". U ovoj stranci dobili su i podršku PDP-a, čiji je predsjednik Mladen Ivanić aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Škrbić je podnio ostavku samo zato  što je znao da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH biti smijenjen", saopšteno je juče iz PDP-a.

U saopštenju se dodaje i to da su sva druga objašnjenja, poput navodno promijenjenog odnosa prema Srbiji, smiješna jer, da je tako, Škrbić je trebalo da reaguje davno, a ne dan prije svoje smjene.

"Škrbić je znao da cijela RS očekuje da bude smijenjen zbog brojnih malverzacija i korupcionaških skandala koji se u javnosti vežu za njegovo ime i pokušao je ostavkom da napravi predstavu za javnost", kažu u PDP-u.

Sa druge strane, Škrbić kaže da je tokom proteklih 18 mjeseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda povjerenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza RS i Srbije, a u najboljem interesu naroda koji predstavlja.

Takođe, podsjetio je da je njegovim imenovanjem prvi put na ovu poziciju od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i BiH došao Srbin iz RS, te da je to za njega bila i ostala najviša čast i priznanje.

"Nažalost, tokom predizborne kampanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić, a prenosi agencija Srna.

On je rekao i to da takvo ponašanje nije zabilježeno u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji te da je zasigurno doprinijelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demokratski dijalog i koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji u vezi s formiranjem vlasti u BiH, gdje se opozicione stranke iz RS utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cijenu ušle u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u cijelosti", istakao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije