BiH

Škripi parlamentarna većina

Škripi parlamentarna većina
Škripi parlamentarna većina

SARAJEVO - Konstitutivna sjednica novog saziva Doma naroda parlamenta BiH započeta je danas, ali ubrzo i prekinuta zato što među strankama parlamentarne većine nije bilo saglasnosti o izboru tročlanog rukovodstva Doma.

Na početku sjednice 15 novoizabranih delegata preuzeli su mandate davanjem svečane izjave, formirani su klubovi tri konstitutivna naroda i izabrani predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih ovih klubova. Kad je na red došlo predlaganje kandidata iz klubova Hrvata, Srba i Bošnjaka za predsjedavajućeg i dvojicu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) zatražio je da se nastavak konstitutivne sjednice odgodi za najduže 15 dana.

"Na pitanju izbora rukovodstva Doma procijenili smo da su potrebne dodatne konsultacije stranaka, potpisnica sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH. Potpisnici traže najmanje sedam dana za konsultacije i u tih sedam dana očekujem rješenje", izjavio je Genjac.

Sporazume o formiranju vlasti na nivou BiH potpisali su u novembru SDA, HDZ BiH, DF Željka Komšića i Savez za promjene iz RS (SDS, NDP i PDP). Ova većina je nakon oktobarskih izbora uspjela dosad konstituisati Predstavnički dom bh. parlamenta, ali ne i Vijeće ministara, jer HDZ insistira da se istovremeno izaberu novi čelnici FBiH.

Ispostavilo se da unutar parlamentarne većine nema jedinstva jer su četvorica HDZ-ovih delegata u Klubu Hrvata bila spremna glasati da član Kolegija bude Nebojša Radmanović, srpski delegat iz opozicionog SNSD-a, a ne Ognjen Tadić iz vladajućeg SDS-a. Od 15 delegata u Domu naroda, stranke većine bi bez HDZ-ove podrške imale tek sedam glasova za Tadićev izbor, a isti broj glasova bi za Radmanovićev izbor imao SNSD sa partnerskim DNS-om. Nezvanično, jezičak na vagi mogao je biti Fahrudin Radončić, bošnjački delegat iz SBB-a, koji je spremniji podržati SNSD-ovog kandidata nego kandidata SDS-a.

Iz većine stranaka parlamentarne većine odbili su otvoreno govoriti o ovim međusobnim neslaganjima. Genjac je čak četiri puta kazao da samo može reći da su "potpisnicima sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH potrebne dodatne konsultacije o izboru Kolegija Doma naroda". Priznao je tek da je izbor rukovodstva Doma naroda državnog parlamenta "politički povezan s uspostavom vlasti na nivou FBiH".

Ognjen Tadić, SDS-ov delegat u Klubu Srba, rekao je da nema suštinskih problema unutar parlamentarne većine i ocijenio da je prekid konstitutivne sjednice potvrdio da "imamo složene političke uslove za djelovanje".

"Oni koju su predložili odgađanje nastavka sjednice imali su najbolju namjeru jer bolje je da malo sačekamo kako bismo riješili problem, nego da danas donesemo odluku koja će nam biti problem iduće četiri godine", kazao je Tadić.

On, kao ni Sredoje Nović (SNSD), šef Kluba srpskih delegata, juče nisu htjeli govoriti da li unutar ovog kluba postoji jedinstven prijedlog o kandidatu za srpskog člana Kolegija Doma.

"Klub Srba ima prijedlog, ali sada nećemo reći ko je to", ponovio je Nović.

Bariša Čolak, hrvatski delegat iz HDZ BiH, kazao je da je Klub Hrvata bio spreman da se izabere rukovodstvo Doma naroda i da su jednoglasno njega predložili za člana Kolegija Doma. Čolak nije želio odgovoriti na pitanje da li su delegati njegove stranke juče bili spremni podržati izbor Radmanovića, a ne Ognjena Tadića.

Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je da "nažalost stvari sa formiranjem vlasti ne idu dobro i da se dodatno komplikuju".

"Očito je to uzrokovano političkim problemima i nesporazumima među našim partnerima iz FBiH. Uprkos problemima, nemoguća je priča o široj koaliciji na nivou BiH u kojoj bi bili i SDS i SNSD. Ako u vlast uđe SNSD, SDS neće biti dio toga", poručio je Bosić.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je novoizabrani delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda bh. parlamenta, smatra gubljenjem vremena to što je odgođen nastavak sjednice.  

Šefovi klubova naroda 

Za predsjedavajućeg Kluba Srba Doma naroda parlamenta BiH juče je izabran Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik je Dragutin Rodić (DNS), a u ovom klubu su još Nebojša Radmanović (SNSD), te Darko Babalj i Ognjen Tadić, obojica iz SDS-a.

Halid Genjac (SDA) na čelu je Kluba Bošnjaka, njegov zamjenik je Sifet Podžić (DF). U Klubu Bošnjaka su još Safet Softić (SDA), Sead Kadić (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB).

Ljilja Zovko (HDZ BiH) izabrana je za predsjedavajuću Kluba Hrvata, njen zamjenik je Zdenka Džambas iz iste stranke. HDZ u Klubu Hrvata ima još Barišu Čolaka i Marija Karamatića, a peti član u ovom klubu je Martin Raguž (HDZ 1990).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije