BiH

Skulptura "Mir" za 18 godina Dejtona

Skulptura "Mir" za 18 godina Dejtona
Skulptura "Mir" za 18 godina Dejtona

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 18. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je u parku pored poslovnog centra "Integra" u Banjaluci otkrivena skulptura "Mir", djelo akademika Milivoja Unkovića.

"Ovim događajem RS je pokazala kako je posvećena miru i sprovođenju slova Dejtona. RS to čini i želi da sprovodi slovo Dejtona, ali neće prihvatiti nikakva poniženja i međunarodne reforme koje su usmjerene ka tome da umanje našu snagu i smanje ono što je međunarodno verifikovano kroz Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, dodajući da se BiH nalazi u velikom zastoju zbog intervencija visokih predstavnika u Dejtonski sporazum.

Govoreći o skulpturi "Mir", koju su građanima RS i Banjaluke poklonili Udruženje građana "Grad" i firma "Integra inženjering", a koju je svečano otkrio reditelj Emir Kusturica, Dodik je rekao kako ona ostaje trajno obilježje grada koje će biti nezaobilazno za sve one koji u njega dolaze i obrazuju se.

Nakon što je otkrio skulpturu, Kusturica je rekao kako je ideja o miru na ovom tlu bila "poremećena za vrijeme Titove vladavine".

"Pitanje mira je bilo zaboravljeno u Titovo vrijeme, gdje je svaki čovjek bio prislušni aparat i gdje je vrlo efikasno djelovala vrsta prigušene svijesti o sebi i svom komšiji", kazao je Kusturica.

Autor skulpture rekao je da je "Mir" treća skulptura koju je izradio u ovoj godini, a kojom je završen jednogodišnji umjetnički ciklus.

"Završio sam jednogodišnji skulptorski ciklus i jednogodišnju kreativnu borbu s tonama čelika, u igri vatre i umjetničke vizije i u igri gdje čelik gubi svaku bitku i poslušno se povija prema željenim formama", rekao je autor.

Visoki predstavnik Valentin Incko saopštio je danas da punoljetstvo Mirovnog sporazuma mora biti prilika za sve da pokažu puni potencijal koji BiH  i njeni građani mogu postići.

"Izvan političke sfere, postoje mnogobrojni primjeri talentiranih ljudi dobre volje različitih nacionalnosti, koji rade zajedno i postižu uspjeh u BiH, u poslovnoj oblasti, u oblasti kulture i sporta. Očigledan primjer je nedavni uspjeh državnog nogometnog tima plasiranjem na Svjetsko prvenstvo u nogometu, a postoji još mnogo, mnogo primjera", izjavio je Incko.

Ivica Dačić, predsjednik Vlade Srbije, izjavio je da Srbija i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH utvrđen Dejtonskim sporazumom.

Dačić je danas naveo da je stav Srbije da ne može biti promjene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta u BiH.

Povodom osamnaestogodišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je okončan trogodišnji rat u BiH, iz SRS RS su upozorili da je njegova revizija opasna avantura, jer on predstavlja faktor mira i stabilnosti.

Na godišnjicu Dejtona oglasio se i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, ističući da je taj sporazum od BiH napravio invalidnu državu i nije uspostavio mehanizme na centralnom nivou da ta država može funkcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije