BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o radu i Zakon o policiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila  Zakon o radu i Zakon o policiji
Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o radu i Zakon o policiji

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske kasno noćas su usvojili Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku. Za navedene zakone glasalo je 49 poslanika, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Zakonom o radu uređuje se radni odnos, prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i drugi odnosi po osnovu rada u Republici Srpskoj.

Usvajanjem ovog zakona Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem Reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Srpskoj i BiH.

Vlada Republike Srpske prihvatila je više amandmana klubova SNSD-a, DNS-SRS, Socijalističke partije, nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića i Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije "Domovina" koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad posebne sjednice.

 

Tok sjednice

00:15 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Prijedlogom zakona o policiji i unutrašnjim poslovima uređena nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.
Lukač je rekao da su uređena i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naveo da se uvode dva nova policijska ovlašćenja – prikupljanje obavještenja za lica koja je vjerovatno da bi mogla dati obavještenja o krivičnom djelu ili prekršaju, počiniocu ili drugim važnim okolnostima i protivdiverzioni pregled, a sve s ciljem što efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti Ministarstva.

"U cilju što efikasnije kontrole javnosti rada Ministarstva propisuje se da kontrolu ostvaruje predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, odnosno Odbor za bezbjednost, Vlada, Ustavni sud, redovni sudovi i građani", rekao je Lukač.

On je dodao da odluke i smjernice predsjednika Srpske iz oblasti bezbjednosti sprovodi Ministarstvo u skladu sa zakonom, koje je dužno da predsjednika obavještava o svim pitanjima od značaja za donošenje odluka iz te oblasti.

"Određeni portali su prenijeli da su sporne ove odredbe koje se odnose na nadležnost predsjednika Republike, a ovo su prepisane odredbe koje su bile u zakonu iz 2012, 2003. i 1998. godine", podsjetio je Lukač.

Prema njegovim riječima, u ranijim zakonskim rješenjima postojale su i odredbe koje se odnose na policijska ovlašćenja, poput davanja upozorenja, izdavanja naređenja, legitimisanja, provjere i utvrđivanja identiteta lica i identifikacije predmeta, pozivanja lica i obavljanja razgovora, privođenja, sprovođenja i dovođenja lica ili privremenog ograničavanja slobode kretanja.

"Svi mogu provjeriti da su ova ovlašćenja bila u zakonima iz 2010. i 2014. godine. Sve što se danas pojavilo na portalima i u izjavama pojedinih poslanika koji su htjeli da ovo predstave kao korak ka policijskoj državi apsolutno nije tačno i riječ je o manipulaciji", zaključio je Lukač.

23.47 Radovan Vuković tokom izlaganja kazao je kako će Klub poslanika SNSD podržati ovaj zakona iz više razloga. Između ostalog, kako kaže, dvije oblasti su spojene u jednu i reguliše ih jedan zakon. To je, dodaje on za svaku pohvalu.

23.14 Zaključena prva tačka dnevnog reda, počela rasprava o zakonu o policiji.

21.34 Nenad Stevandić je proglasio tridesetominutnu pauzu.

21. 20. Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Vlada i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović planirali da novi zakon o radu upute u redovnu proceduru, te da su pokušavali odgovorno da vode razgovore sa svim socijalnim partnerima.

"Međutim, nakon izvjesnog vremena donijeli smo odluku da će zakon biti upućen na ovaj način s obzirom da nismo, od početka do kraja, uprkos velikom trudu uspjeli da održimo na okupu sve socijalne partnere koji su nam važni za definisanje ovakvih rješenja", rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje poslanici po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o radu.

21.15 Šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada bila spremna da za februar prolongira donošenje novog zakona o radu, pod uslovom da Savez sindikata Republike Srpske učestvuje u njegovom donošenju. "Savez sindikata Republike Srpske, nažalost, nije želio da učestvuje u njegovom donošenju", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o radu.

Višković je rekao da se nije došlo do najboljeg zakonskog rješenja sa kojim bi bili zadovoljni poslodavci i radnici, jer u dijalogu nije učestvovao jedan od socijalnih partnera.

21.07 Dvojica poslanika Napred srpske, Adam Šukalo i Goran Đorđić tokom večerašnjeg zasjedanja parlamenta mirnim stajanjem dok traju poslaničke rasprave, tzv. „pasivnim otporom“, izražavaju svoj revolt protiv usvajanja novog zakona o radu po hitnom postupku.

Đorđiću je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić dva puta izrekao opomenu zbog, kako je naveo, ometanja rada parlamenta, ali zasad nisu udaljeni iz skupštinske sale.

20.40 Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je večeras u Narodnoj skupštini Srpske da podržava donošenje novog zakona o radu, jer postojeći nije dobar za radnike.

"Članovi Unije udruženja poslodavaca otkazali su ranije Opšti kolekivni ugovor, za kojeg se ne zna da li je na snazi ili nije, a u njemu je definisan topli obrok", rekao je Belenzada tokom rasprave o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

20. 32 Predstavnici granskih sindikata Saveza sidnikata Republike Srpske napustili su plato ispred Narodne skupštine Srpske, gdje su predvodili proteste radnika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog donošenja novog zakona o radu.

Oni su konsultacije o daljem djelovanju nastavili u sjedištu Saveza sindikata Republike Srpske.

Prethodno su se razišli i učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske, nakon čega je saobraćaj u ovom dijelu Banjaluke normalizovan.

20.29 Poslanici su izglasali da tokom skupštinskog zasjedanja nije došlo do povrede Poslanika.

20.00 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da donošenjem zakona o radu Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Republici Srpskoj i BiH.

Savanović je rekao da je donošenje novog zakona o radu proizašlo iz potrebe usklađivanja zakona sa standardima EU iz ove oblasti, kao i sa pravnim sistemom Republike Srpske.

19.40 Učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske razišli su se, a ispred parlamenta ostali su predstavnici granskih sindikata Saveza sindikata Republike Srpske.
 

19.10. Nakon što je zbog narušavanja rada Parlamenta izbačena iz skupštinske sale Mišićeva je zajedno sa predsjednicima granskih sindikata pozvala okupljene demonstrante da se raziđu, međutim radnici su odbili čekajući epilog zasjedanja Narodne skupštine RS.
 

19.06 Sjednica je ponovo prekinuta nakon što su poslanici Napredne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić stali ispred skupštinske govornice i spriječiil dalje odvijanje sjednice. Senad Bratić, predsjedavajući parlamenta, dao je pauzu od pola sata.

19.02 Sindikat je pozvao radnike da se raziđu.

18.50 Zbog izbacivanja Ranke Mišić iz skupštinske sale, opozicija je napustila zasjedanje.

18.35 Dragan Čavić tokom svoga obraćanja kazao je da se kompletna Vlada treba mijenjati, prvo premijerka, pa nakon toga i svi ostali.

18.32 Vukota Govedarica zatražio od Nenada Stevandića da nakon usvajanja zakona podnese ostavku.

18.28 Nakon usvajanja dnevnog reda u nastavku posebne sjednice, Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS je dobila priliku da se obrati poslanicima ali je u jednom trenutku počela da viče te joj je Nenad Stevandić potpredsjednik parlamenta RS kazao da napusti sjednicu. Nakon toga, Mišićeva se sakrila ispod klupe u skupštinskoj sali a pripadnici osiguranja su je posto nije htjela da izađe izvukli napolje.
 

18.22 Ranka Mišić udaljena sa sjednice.

17.57 44 poslanika glasalo za usvajanje dnevnog reda, pauza 10 minuta

17. 56 Mišićeva poziva poslanike da ne glasaju o zakonu, a Stevandić je upozorava da će biti izbačena ako nastavi izlaganje.

17.53 Sjednica je nastavljena, a poslanici glasaju da se zakon o policiji iz hitne prebaci u redovnu proceduru.

17.32 Klub poslanika SDS-a zatražio je petnaestominutnu pauzu.

17.31 Prijedlog opozicije da zakoni pređu u redovnu proceduru nije dobio potrebnu većinu.

17.30 Ispred skupštine su kratko razgovarali Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova i Mišićeva. Lukač je rekao Mišićevoj da kao organizator protesta snosi odgovornost i da ne poziva ljude na nasilje. Dodao je da ukoliko Mišičeva još jednom bude pozvala ljude na nasilje da će snositi odgovornost, nakon čega se Mišićeva privremeno povukla.

17.20 Demonstranti su još jednom pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu Skupštine, pri tom je došlo i do naguravanja sa pripadnicima specijalne policije, a nekoliko demonstranata je povrijeđeno.
 

17.15 Skupština je prihvatila zahtjev opozicije da se ponovo glasa o prijedlogu opozicije da zakoni pređu u redovnu proceduru.

17.10 Skupština je prihvatila zahtjev Dragana Čavića da se ponovo glasa o njegovom zahtjevu, odnosno zahtjevu opozicije da se predloženi zakoni vrate u redovnu proceduru.

17.05 Cvijanovićeva je ovlastila Kasipovića da pregovara sa Sindikatom, ali je Mišićeva na to pristala samo u slučaju da ne bude nastavljena sjednica Narodne skupštine RS.

16.35 Da će opozicija blokirati rad Parlamenta ako se ne povuče glasanje o prijedlozima NDP-a da se zakoni vrate u redovnu proceduru poručili su i ostali čelnici Saveza za promjene.

16.25 Dragan Čavić, predsjednik NDP-a zaprijetio je da će opozicija blokirati rad Parlamenta ako se ne povuče glasanje o prijedlozima njegove stranke

da se zakoni vrate u redovnu proceduru.

„Po cijenu da na nas pošalju policiju necemo im dozvoliti da nastave rad sve dok se sjednica ne vrati na početak“, rekao je Čavić
 

16.10 Sjednica Narodne skupštine RS je prekinuta, nastavak u 17 časova.

15.45 Mišićeva se prije nekoliko minuta obratila novinarima i rekla da je upravo obavila razgovor sa predsjednicom Vlade.

Istakla je da su od Vlade RS zatražili da se hitno povuče tačka o zakonu o radu i zakaže sjednica Vlade na kojoj će prisustvovati predstavnici sindikata.

Dodala je da će sindikalci ostati dok ne dobiju odgovor, a ukoliko Vlada ne pristane na njihove zahjeve zaprijetila je da ce sindikalci uci u dvoranu.

15.40 Prijedlog NDP da se zakoni o radu i policiji vrate u formu nacrta odbijen je, a u toku je petominutna pauza.

Poslanici opozicije negoduju zato što je glasanje obavljeno prije nego što su oni ušli u dvoranu, a Nenad Stevandić je rekao da je sjednica počela 10 minuta ranije, ali da poslanici opozicije nisu bili na svojim mjestima.

Sjednica je prekinuta nakon što je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić ušla u zgradu Narodne skupštine RS. Nju su zajedno sa još 40-ak ljudi propustili pripadnici specijalne policije koji su formirali obruč oko samog ulaza u Skupštinu.

„Razgovarala sam sa predsjednicom Vlade Željkom Cvijanović i tražila sam da povuče zakon i ona je sada na potezu“, rekla je Mišić nakon nekoliko minuta boravka u Skupštini okupljenim ispred zgrade parlamenta.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je počela u 15 sati, po hitnom postupku će se razmatrati Prijedlog zakona o radu.

Takođe, poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Očekuje se burna rasprava s obzirom na dijametralno različite stavove vladajuće koalicije i opozicionih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije