BiH

Skupština RS izglasala Komisiju za referendum

Skupština RS izglasala Komisiju za referendum
Skupština RS izglasala Komisiju za referendum

BANJALUKA - Narodna skupština RS izglasala je Komisiju za provođenje referenduma o pravosuđu u BiH, javlja novinar "Nezavisnih".

Za komisjiu su glasali predstavnici vladajućih partija u RS, opozicija je bila uzdržana, dok su predstavnici Koalicije Domovina bili protiv.

Odbijen je zaključak opozicionih partija da se zatraži smjena Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS zbog negativnog revizorskog izvještaja, kao i formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja okolnosti propasti Bobar banke.

Poslanici su potvrdili  novu Regulatornu komisiju za energetiku, i to sa 44 glasa za, osam protiv i 21 uzdržanim.

Zahtjev opozicije da bude smijenjena Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo RS nije usvojen, jer je za takvzu odluku glasalo samo 28 poslanika.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.

SNSD ima četiri, DNS i Socijalistička partija po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana u ovoj komisiji.

Željko Mirjanić je  predsjednik Komisije za provođenje referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, a članovi su Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Mile Dmičić, Dragan Ristić, Željko Škondrić, Dragoljub Reljić, Dobrila Drinić i Darko Kremenović.

Bratić: Skupština RS-a aktivnostima o referendumu izašla iz okvira svoje nadležnosti

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić upozorio je danas da odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH nije u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

On je podsjetio da je danas u parlamentu za formiranje Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosuđu BiH glasala tijesna skupštinska većina, što potvrđuje, kazao je, stav da je Narodna skupština izglasvanjem odluke o tom referendumu izašla iz okvira svoje nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije