BiH

Skupština SDS-a u Bijeljini: Izabran Glavni odbor, Mektić nije došao

Skupština SDS-a u Bijeljini: Izabran Glavni odbor, Mektić nije došao
Skupština SDS-a u Bijeljini: Izabran Glavni odbor, Mektić nije došao

BIJELJINA - Izborom novog Glavnog odbora i usvajanjem Deklaracije o budućem radu stranke, SDS je danas u Bijeljini održao sjednicu Skupštine, kojoj je prisustvovalo oko 400 članova iz cijele RS.

SDS u deklaraciji, između ostalog, poziva na donošenje seta antikorupcijskih zakona, kao i zakona o zaštiti prirodnih resursa RS.

Iako je Skupština izabrala i novi Glavni odbor, koji će brojati 71. člana, ipak je najveća vijest činjenica da sjednici Skupštine nisu prisustvovali Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, i Ognjen Tadić, delegat Doma naroda BiH.

Dok nedolazak Tadića zbog javnosti odranije dobro poznatog sukoba sa vrhom stranke i problema u banjalučkom odboru nije veliko iznenađenje, ipak je novinare iznenadilo da se na sjednici nije pojavio Mektić, koji je prije nekoliko dana podnio ostavku u prnjavorskom odboru SDS-a zbog, kako je rekao, tajkunizacije stranke.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, na pres-konferenciji nakon sjednice Skupštine rekao je da je bilo govora i o Mektiću.

"Mi ga znamo kao velikog borca za ljudska prava i vladavinu prava, u šta nema sumnje. Očekujem od njega da ozbiljno razmisli o imenovanju u Glavni odbor, za šta ima moj poziv", rekao je Govedarica, istakavši da u SDS-u nema tajkuna.

Mektić nam se danas nije javljao na telefon kako bismo ga pitali o odnosu prema stranci i eventualnom prihvatanju ponude.

Kada se radi o usvojenoj deklaraciji, ona, osim o zaštiti prirodnih resursa i borbi protiv korupcije, govori o zaštiti Dejtonskog sporazuma, odustajanju od unilaterlanih akcija koje štete međuetničkim odnosima, kao i potrebi stvaranja bolje atmosfere u cijeloj zemlji.

"Donošenje antikorupcijskih zakona treba da obezbijedi pravnu sigurnost svih građana u RS i BiH i da afirmiše osnovna načela pravne države", navedeno je u deklaraciji.

Istaknuto je i da SDS borbu protiv organizovanog kriminala i institucionalne korupcije smatra kao svoju trajnu političku opredijeljenost, te da u tom segmentu najavljuje "beskompromisnu borbu".

"SDS zahtijeva od svih nadležnih institucija, kako u RS, tako i na nivou BiH, veću istrajnost i viši nivo profesionalnosti u borbi protiv ovih pojava sistemske korupcije koja predstavlja trajnu opasnost za RS", navedeno je u dokumentu.

Kako prenosi BN, Govedarica je izjavio da su nakon poziva Marka Pavića, predsjednika DNS-a, da Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, podnese ostavku, stvoreni uslovi da 31. maja i DNS podrži inicijativu opozicije da se u Narodnoj skupštini RS raspravlja o izglasavanju nepovjerenja Vladi RS.

Naglasio je da je Đokića treba smijeniti ne samo zbog toga što je pao prijedlog Vlade RS o prodaji Ljubije, već i zbog niza loših rezultata u proteklom periodu.

Govedarica je istakao da je SDS izabrao novi Glavni odbor koji nije izrežiran po volji predsjednika stranke, nego je proizvod dogovora i svjesnosti da "danas može da se ide samo jedinstveno u SDS-u kako bi, zajedno sa svojim koalicionim partnerima u 2018. godini postigli neophodnu stabilnost radi pobjede na izborima".

Sjednici su prisustovali visoki funkcioneri stranke Mirko Šarović, Aleksandra Pandurević, Sonja Karadžić-Jovićević, Nenad Lalić, Mićo Mićić, Boris Jerinić, te Branislav Borenović, lider PDP-a, i Dragan Čavić, lider NDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije