BiH

Borenović: Građani opravdano sumnjaju u zvanične tvrdnje

Borenović: Građani opravdano sumnjaju u zvanične tvrdnje
Foto: D.Š. | Skupština raspravlja o Izvještaju o smrti Davida Dragičevića

BANJALUKA – Na zahtjev Vlade RS povučene su sve tačke dnevnog reda koje su bile predviđene današnjim zasjedanjem Narodne skupštine RS, a koje su se odnosile na zakonske prijedloge.

Nakon što je skupština odobrila ovaj zahtjev Vlade, rasprava se nastavlja Izvještajem Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića.

Neposredno prije ove odluke, skupštinu je napustio Milorad Dodik, predsjednik RS.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora rekao je, predstavljajući skupštini Izvještaj o okolnostima smrti Davida Dragičevića, da građani RS imaju opradvani razlog da sumnjaju u iznijete tvrdnje o tome da je smrt mladića bila zadesna.

On je dodao da građani opravdano gube povjerenje u institucije sistema, ne samo zbog reagovanja institucija prilikom istrage o smrti Davida, već i u ranijim nerazjašnjenim slučajevima sa smrtnim ishodom.

"Tužilaštvo i nadležne institucije nisu bile na visini zadatka ne samo u ovom nego i cijelom nizu ranijih slučajeva", rekao je Borenović.

Naglasio je da je bio čitav niz kontradiktornih i netačnih tvrdnji, uključujući i pres konferenciju održanu 26. marta, a koje su se pokazale netačnim, uključujući, kako je naveo, kvalifikaciju smrti kao zades, pa i činjenicu da nema dokaza da je David opljačkao kuću na Laušu.

On je rekao da Anketni odbor smatra da je potrebno istražiti sve propuste nadležnih oragana i pozvati ih na odgovornost.

U Narodnoj skupštini RS u toku je pauza koju je zatražio Klub poslanika SDS-a.

Nedeljko Glamočak, član Anketnog odbora ispred SDS-a, je rekao da je javnost smrću Davida Dragičevića bila značajno uznemirena, a posebno nakon pres konferencije u Banjaluci, koja je održana bez prisustva tužioca.

“Ova pres konferencija baca sumnju na rad MUP-a, sudskog vještaka i Tužilaštva koje vodi ovaj predmet. Prije nego je MUP sačinio izvještaj o provedenoj istrazi i dostavio ga nadležnom Tužilaštvu obducent je iznio nalaze iz obdukcije mrtvog tijela Davida Dragičevića prije nego je sačinio izvještaj. Sve je to kako su dani prolazili izazivalo sve više sumnji”, rekao je Glamočak, i dodao da je to bio povod da se sazove posebna sjednica NS RS na kojoj će se raspravljati o ovoj temi.

Prema njegovom mišljenju, nije uobičajeno da predsjednik Republike nalaže promjene istražnih timova i reobdukciju tijela.

Rekao je da je istraga do sada imala puno nedostataka i da ima puno otvorenih pitanja.

Radovan Vuković, poslanik SNSD-a, je rekao da će predložiti da se napravi skupštinska pauza, i između vlasti i opozicije usaglasi zaključak u kojem bi Tužilaštvu dali vrlo kratak rok da okvalifikuje djelo.

Mišljenja je da usvajanje Izvještaja neće imati praktičan efekat.

“Zaista mislim da bi ovi zaključci trebali da se suze i skrate. Desila se tragedija, ne treba da sad mi poslanici ovdje pravimo novo zlo”, rekao je Vuković.

Sjednici Narodne skupštine RS prisustvovala je i Željka Cvijanović, premijerka RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije