BiH

Slučaj "Orić": Otpremljena odluka, sadržaj nije dostupan

Slučaj "Orić": Otpremljena odluka, sadržaj nije dostupan
Slučaj "Orić": Otpremljena odluka, sadržaj nije dostupan

SARAJEVO - Sud BiH otpremio je danas odluku o dopunjenom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane ratnom komandantu Armije RBiH za Srebrenicu Naseru Oriću, ali pošto nema povratne informacije da su je stranke zaprimile, njen sadržaj u ovom trenutku ne može biti objavljen, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Sudija Željka Marinić rekla je na ročištu 29. juna da će se naknadno izjasniti o dopunjenom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Oriću, koje bi podrazumijevale ograničavanje kretanja u Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu, zatim obavezu redovnog javljanja Policijskoj upravi Centar, te oduzimanje putnih isprava.

Orićevi advokati Edina Rešidagić i Lejla Čović zatražili su da Sud BiH odbaci zahtjeve Tužilaštva BiH, pozivajući se na načelo da ne može biti suđeno dva puta za isto krivično djelo i navodeći da je Haški tribunal oslobodio Orića komandne odgovornosti.

Tužilac Miroslav Janjić odbacio je navode odbrane da se Haški tribunal izjasnio o događajima u selu Zalazje 8. juna i 12. jula 1992. godine, naglašavajući da su u presudi taksativno navedena sela za koja je Oriću suđeno, te da se Zalazje pominje samo u jednoj fusnoti.

Orić je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj po potjernici koju je za njim raspisala Srbija zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice.

Tužilaštvo BiH je posredstvom Ministarstva pravde zatražilo od pravosuđa Švajcarske da Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već u BiH, uz ocjenu da bi to "ugrozilo procesuiranje predmeta `Naser Orić i drugi` koje se vodi pred pravosuđem BiH".

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Švajcarske pravosudne vlasti izručile su Orića BiH 26. juna. On je sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen u Tužilaštvo BiH, a potom je pušten na slobodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije