BiH

Slučaj "Orić" mijenja protokol o saradnji dva tužilaštva

Slučaj "Orić" mijenja protokol o saradnji dva tužilaštva
Slučaj "Orić" mijenja protokol o saradnji dva tužilaštva

BEOGRAD - Slučaj Nasera Orića najvjerovatnije će dovesti do promjene pojedinih odredbi Protokola o saradnji tužilaštava Srbije i BiH, piše beogradski list "Danas".

Dnevnik navodi da zbog pravnih prepreka Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije u mogućnosti da dostavi dokumentaciju Tužilaštvu BiH u vezi sa tim slučajem.

"U srpskom Tužilaštvu je dovoljno dokaza da bi Orić bio osuđen, ali je problem što porodice žrtava nisu dale saglasnost tužiocu Vladimiru Vukčeviću da iskaze dostavi nadležnim u BiH", piše list.

Izvori iz Tužilaštva su naglasili da će pokušati da ubijede svjedoke da promijene mišljenje ili će morati da se mijenja tekst važećeg Protokola.

Prema važećim odredbama, Protokol podrazumijeva saradnju dva tužilaštva u razmjeni informacija i dokumenata, ali ne i izručivanje državljana drugoj zemlji.

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

U vrijeme ekstradicionog pritvora u Švajcarskoj, oba tužilaštva tražila su njegovo izručenje.

Vukčevićev argument da Oriću mora da se sudi u Srbiji bio je taj da porodice žrtava nisu dale saglasnost da njihove izjave upotrebi Tužilaštvo BiH.

Argument iz Sarajeva bio je da Orić mora biti isporučen BiH, jer je njen državljanin, a identičan postupak vodi se u obje zemlje.

Na saslušanju u švajcarskom pritvoru, Orić je rekao da je spreman da bude izručen BiH i istovremeno poručio da ne želi u Srbiju jer mu tamo, kako je rekao, ne bi bilo pravedno suđenje.

Orić je u petak specijalnim letom iz Švajcarske stigao u Sarajevo, gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije