BiH

Službenici ne mogu zaštititi svoj regres

Službenici ne mogu zaštititi svoj regres
Službenici ne mogu zaštititi svoj regres

SARAJEVO - Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH nema mehanizam da se bori protiv pripremljene odluke kojom im se ukida regres za godišnji odmor radi prikupljanja pomoći poplavljenim područjima.

"Neprihvatljiva je namjera Savjeta ministara jer uzimaju regres samo zaposlenima koji imaju najmanje plate, a ne ukidaju stavke gdje se najviše može uštedjeti: na odvojenom životu, troškovima smještaja, paušalu", kazala je juče Gordana Šarović, zamjenica predsjednika Samostalnog sindikata državnih, policijskih službenika i namještenika u institucijama BiH.

Šarovićeva tvrdi da su članovi ovog sindikata spremni svoju jednomjesečnu zaradu za ugrožne izdvajati cijelu godinu, ali se protive namjeri da samo njima (čije su plate manje od 1.900 KM) bude oduzeto 299 KM regresa.

"Nemamo zakon o štrajku pa ni način sindikalne borbe protiv ovakve odluke bez obzira na to što će ugroziti našu egzistenciju, a neće dirati prava onih s platama od 5.000 maraka", naglasila je Šarovićeva.

Izmjene Zakona o budžetu institucija BiH za 2014. godinu, kojima se za pomoć poplavljenim područjima osigurava 13,8 miliona KM, ponovo su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara. S prošle sjednice ova tačka dnevnog reda skinuta je na zahtjev ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića jer je izmjene zakona kasno dobio i nije ih uspio analizirati. Prema ovim izmjenama u budžetu, 8,5 miliona KM bilo bi osigurano praktično ukidanjem regresa za godišnji odmor, 2,5 miliona od grantova Ministarstva civilnih poslova, dva miliona sa stavke za pomoć povratnicima i 800.000 KM iz programa za zapošljavanje Roma. Hadžić juče nije htio govoriti da li će sutra na sjednici Vijeća ministara podržati ovaj prijedlog, ali je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora ovim nije ponudilo sistemske, nego kozmetičke mjere.

"Predlagao sam da se s pozicije Ministarstva prometa za obnovu uništene infrasktrukture uzmu višemilionska sredstva namijenjena za jadransko-jonsku cestu, ali za to nije bilo razumijevanja", objasnio je Hadžić, ocijenivši da je čudno što je bilo razumijevanja da se novac uzme od zapošljavanja Roma ili od kulturnih institucija koje ionako jedva opstaju.

"Sporan je i Prijedlog o ukidanju regresa zaposlenima čiji je koeficijent za plate niži od četiri. Među njima su policajci i vojnici s platama od 700-800 KM, koji neprekidno pomažu ugroženima i sada im se uzima regres", dodao je Hadžić.

Po još važećoj odluci, regres za zaposlene u institucijama BiH s koeficijentom za platu većim od četiri (osnovne plate veće od 1.900 KM) je jedna marka, dok je zaposlenima s manjim platama regres 300 KM. Izmjenom odluke, svim zaposlenim u institucijama (oko 22.000 ljudi) regres za bi bio jednu marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije