BiH

Smanjenje primanja zapelo na tehničkoj grešci

Smanjenje primanja zapelo na tehničkoj grešci
Smanjenje primanja zapelo na tehničkoj grešci

SARAJEVO - Mada sadržinom djelimično prihvatljiv većini, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, kojima se predviđaju umanjenja primanja i određenih prava parlamentaraca, neće moći biti razmatran danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer je pogrešnog naziva.

Klub poslanika opozicione Demokratske fronte, koji je predlagač izmjena i dopuna ovog zakona, napravio je tehničku grešku pa se zakon odnosi na pogrešan nivo vlasti.

"Zakon je dobar za državni nivo s obzirom na to da je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. U propratnom pismu i na dnevnom redu je ispravno napisano, da je Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, ali u materijalima nosi naziv 'u institucijama BiH'. Tako da bi trebalo da bude povučen. U zakonu se može mijenjati sve osim naziva", kazao je Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, stranke koja sa SDA i HDZ BiH čini parlamentarnu većinu.

Istakao je da je za njih sadržaj zakona relativno prihvatljiv, da ima i dobrih i loših rješenja, te da bi ga stoga trebalo vratiti u formu nacrta, a ne prijedloga kako je sada, pa da se može na njega amandmanski djelovati.

U DF-u pak smatraju da se ova njihova tehnička greška može otkloniti tokom rasprave na današnjoj sjednici, te da je ovo samo izgovor vladajućoj većini kako bi bilo prolongirano njegovo donošenje.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amra Haračić očekuje da će poslanici vladajuće većine nastojati vratiti zakon u formu nacrta, ali da ni to nije sporno za DF.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, ističe da se amandmanima može mijenjati naziv zakona ako postoji smisleno obrazloženje, ali je to neozbiljno, te da je u ovom slučaju najbolje ponovo ga uputiti u proceduru.

Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona predviđa ukidanje takozvanog bijelog hljeba, odnosno plate zvaničnicima nakon isteka mandata, odbijanje pet odsto od plate za neprisustvo sjednicama domova ili klubova bez obzira na razlog neprisustva i u bilo kojem trenutku sjednice, zatim ukidanje paušala profesionalnim parlamentarcima koji imaju i platu, te smanjenje plata, odnosno koeficijanata svim članovima izvršne i zakonodavne vlasti.

Za parlamentarnu većinu, kao i Vladu FBiH, neke od izmjena zakona su prihvatljive, a neke nisu, uz ocjenu da je DF-ov prijedlog populistička priča.

Osmanović kaže da ne može biti ukinut paušal jer se daje za materijalne troškove poslanika i trebalo bi onda biti ukinut ili svima ili nikome. Smatra da su plate na nivou na kojem je to normalno, ali imaju druge institucije, agencije koje imaju neopravdano visoke plate i to treba ograničiti.

"Pitanje 'bijelog hljeba' ne može se generalizirati. Šta sa ljudima koji, na primjer, završe mandat i imaju tri mjeseca do penzije. A i Zakon o sukobu interesa kaže da se šest mjeseci ne mogu zaposliti na važnim mjestima. Kažnjavanje neprisustva sjednici ne može se zakonski rješavati, nego odlukom administrativne komisije koja jasno treba napraviti kategorizaciju, odvojiti ljude koji odsustvuju zbog bolesti ili puta", dodao je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije