BiH

Smanjiti broj ilegalnog naoružanja

Smanjiti broj ilegalnog naoružanja
Smanjiti broj ilegalnog naoružanja

SARAJEVO - Ilegalno naoružanje koje posjeduju građani predstavlja veliki rizik po bezbjednost, zbog čega su potrebni koordinisani napori institucija i cjelokupnog društva da bi se broj naoružanja smanjio, čime bi se umanjio i taj opštedruštveni problem, zajedničko je iskustvo BiH i Argentine.

Stručnjaci iz BiH i Argentine danas su u Sarajevu razmijenili iskustva u kontroli naoružanja na konferenciji koju je organizovao Razvojni program UN u BiH /UNDP/.

Prema riječima direktora argentinskog Nacionalnog registra naoružanja Matijasa Molea, program prikupljanja naoružanja od građana u njegovoj zemlji provodi se od 2007. godine i do sada je prikupljeno više od 163.000 komada oružja i 1.200.000 komada municije. 

"Ovaj program imao jak uticaj na smanjenje nasilja u našoj zemlji", rekao je Mole.

On je istakao da je za uspjeh projekta bila potrebna jaka podrška vlasti i civilnog društva, ali i povjerenja građana da predaju oružje.

Načelnik Jedinice policije opšte nadležnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Ćibić podsjetio je da je ovo ministarstvo od prvog dana uključeno u kampanju dobrovoljne predaje oružja stanovništva koja je provođena u saradnji sa UNDP-om.

"Cilj kampanje nije bilo samo prikupljanje i uništavanje oružja nego i podizanje svijesti stanovništva da oružje u nelegalnom posjedu može da naškodi svima", naglasio je Ćibić.

On je naveo da je u okviru kampanje koja je trajala od 1. septembra 2013. do 31. decembra 2014. godine i za vrijeme koje je bio na snazi zakon o amnestiji svih koji dobrovoljno predaju ilegalno naoružanje, prikupljeno 4.800 komada naoružanja, više od 14.000 minsko-eksplozivnih sredstava i 250.000 komada municije. 

Jasmin Porobić iz UNDP-a naveo je procjenu da u BiH ima 750.000 komada nelegalnog oružja.

"Kampanja dobrovoljne predaje oružja pod nazivom `Biraj život bez oružja` prvi put je obuhvatila cijelu BiH, a entitetske vlade i parlamenti za njeno provođenje donijeli zakon o amnestiji, koji je omogućio građanima da dobrovoljno vrate oružje bez krivičnih i prekršajnih sankcija", rekao je Porobić.

On je dodao da je u toku kampanje u BiH ukupno prikupljeno 11.363 komada oružja i pripadajuće opreme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije