BiH

Smeće iz Hrvatske odlažu u Neumu

Smeće iz Hrvatske odlažu u Neumu
Smeće iz Hrvatske odlažu u Neumu

SARAJEVO, NEUM - Pola hrvatskog poluotoka Pelješac već godinama smeće odlaže u neumskom zaleđu u BiH, iako o tome ne postoji nikakav dogovor između dvije zemlje, tvrde mještani Neuma.

Kažu da su uznemireni, jer to može naštetiti  zdravlju građana, ali i najvećoj privrednoj djelatnosti ove opštine - turizmu. Ističu da je konstantno na to upozoravala i opština, ali da niko ništa ne čini da to zaustavi.  Pokušavali smo stoga stupiti u kontakt i s načelnikom općine Neum, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" u tome nismo uspjeli.

O ovom problemu poslanike u Predstavničkom domu BiH obavijestila je Hanka Vajzović iz DF-a, koja je zatražila informaciju od Vijeća minsitara BiH. Tvrdi da je više  agencija uključeno u ovaj problem, te da su o svemu obaviješteni UIO BiH, Granična policija BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove. Informacije iz svih ovih institucija, kao i iz resornog federalnog ministarstva, nismo dobili, jer su nas svi uputili da pošaljemo pismeni upit kako bismo u skorije vrijeme dobili odgovore o tome da li su obaviješteni o ovom problemu i šta su konkretno uradili po tom pitanju.

Vajzovićeva je Vijeće ministara upitala na osnovu kog međunarodnog ugovora se Hrvatskoj omogućava odlaganje  komunalnog  otpada na teritoriji BiH.

"Odlagalište se nalazi blizu naselja i moglo bi izazvati velike probleme, posebno požare. Zanima me šta će VM poduzeti po ovom pitanju", upitala je Vajzovićeva, koja smatra da se ugrožava životna sredina i zdravlje građana.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ističe da je Bazelskom konvencijom dozvoljen prekogranični promet opasnog otpada samo u slučajevima kada u zemlji u koju se taj otpad transportuje postoji postrojenje za reciklažu  otpada. BiH je sa Hrvatskom 27. aprila ove godine potpisala Sporazum o saradnji u oblasti zaštite prirodne okoline.

"Za kompletiranje saznanja po ovom pitanju treba reći da je

BiH dobila 1.140.000 evra za sanaciju deponije u Neumu. Te aktivnosti su u toku i vodi ih Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ovo pitanje može poslužiti kao inicijativa, treba mu se dati značajna pažnja i u

rješavanje treba uključiti i UIO, GP i Komisiju za upravljanje

granicama, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", kaže on.

Ekološka udurženja upozoravaju da je potrebno pažljivo kontrolisati otpad koji se uvozi iz drugih zemlja u BiH.

Rijad Tikveša iz Ekološkog udruženja "Ekotajm"  ističe da  je problem  to što evropska legislativa omogućava da se uvozi i izvozi otpad, te da s druge strane mora postojati način da se provjeri šta se to uvozi u BiH.

"Za odlaganje otpada u Neumu sam čuo još prije par godina, ali sam mislio da je to okončano. Zatekli ste me s tom informacijom, pogotovo što je toliki novac izdvojen za sanaciju te deponije, a sad susjedna država to koristi", rekao je Tikveša, te ističe da odlaganje otpada u Neumu nije dobra ideja, posebno zbog strukture zemljišta i položaja.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike Hrvatske ističu da s BiH nisu razgovarali konkretno o ovom slučaju. Tomislav Marinović, glasnogovornik Ministarstva, ističe da je čuo za taj slučaj, ali da ne može ništa konkretno reći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije