BiH

Smijenjena Vlada KS na čelu sa premijerom Konakovićem

Smijenjena Vlada KS na čelu sa premijerom Konakovićem
Foto: Nedžad Uglješa | Smijenjena Vlada KS na čelu sa premijerom Konakovićem

SARAJEVO - Skupština Kantona Sarajevo izglasala je danas nepovjerenje Vladi KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem. Za smjenu je glasalo 20 poslanika.

U prijedlogu za smjenu navedeno je da premijer Konaković, kojeg je predložio Klub SDA za funkciju premijera KS, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Konaković je krajem januara podnio ostavku na sve funkcije u SDA (potpredsjednik KO SDA Sarajevo i član Izvršnog odbora SDA Opštinske organizacije Centar), a potom i napustio stranku, osnovavši novu.

"Vidio sam besmislenost koncepta politike danas, a ostalo mi je da vidim ko će od poslanika poslušati komandu. I bilo je nekoliko njih koji su poklekli. Rekao da je u politici davno naučio ne biti razočaran", rekao je Konaković.

"Nisam lobiro personalno. Ovi što su danas bili najbučniji djeca im rade u javnim institucijama. Iznrnadilo me nekoliko zastupnika. Kada bi ja objavio neke poruke država bi brujala", rekao je Konaković.

Smjenom Konakovića odlaze i svi ministri, koji će do izbora nove Vlade raditi u tehničkom mandatu. Klubovi stranaka u Skupštini KS sada se trebaju usaglasiti o imenu novog premijera koji će imati rok od 30 dana da predloži nove ministre. S obzirom na trenutno stanje u Skupštini KS, teško je da će KS imati novu Vladu u skorije vrijeme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije