BiH

Smitova rezolucija predstavlja stereotipan pristup BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da rezolucija o BiH, koju je uputio američki konkresmen Kris Smit, predstavlja stereotipan pristup BiH, da nije obavezujuća ali je indikator konstantnog lobiranja i politike da se spoljnim pritiskom mijenja unutrašnje ustavno uređenje BiH.

"Smit je poznat kao lobista sa jakim vezama sa bošnjačkim lobijem koji je naročito agilan prema američkom Kongresu, Senatu i politici. Sadržaj rezolucije je uglavnom stereotipan, jedna stvar je nova, a to je podrška protestima u BiH koji su postali moderni u međunarodnim dokumentima", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je sve ostalo poznato već dvije decenije kada je riječ o odnosu američke politike prema BiH.

"Čvršća i jača centralizovana država, a slabiji entiteti, ocjene iz rata koje su problematične sa aspekta istinitosti i činjeničnog stanja i zahtjevi za robusnu ulogu međunarodne zajednice", naveo je Radojičić.

Poslanik NDP-a u parlamentu Srpske Dragan Čavić rekao je da zahtjev da visoki predstavnik koristi bonska ovlaštenja predstavlja lobiranje bošnjačkih struktura.

"To ništa ne znači. Stvari u BiH neće mijenjati kongresmeni, ni senatori SAD, nego građani preko izabranih političara", istakao je Čavić.

Američki kongresmen Kristofer Smit uputio je u Predstavnički dom Kongresa rezoluciju kojom se traži ustavna reforma BiH i upotreba svih moći datih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. U rezoluciji je provučena ideja da je protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH, uzrok stagnacije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije