BiH

Socijalisti podržali Dodikovu inicijativu

Socijalisti podržali Dodikovu inicijativu
Socijalisti podržali Dodikovu inicijativu

BANJALUKA - Socijalistička partija podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za raspisivanje obavezujućeg referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i smatra da građani Srpske imaju pravo da daju svoj sud o načinu uspostavljanja i radu ovih institucija.

"BiH je sa postojećom organizacijom i radom Suda i Tužilaštva osuđena na doživotnu robiju, jer se iza paravana nezavisnog pravosuđa provodi selektivna pravda prema jednom narodu koja generiše međunacionalnu netrpeljivost i mržnju", navodi se u saopštenju ove partije.

Socijalistička partija podsjeća da Republika Srpska, kao strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada nije postigla sporazum sa Federacijom BiH za prenošenje nadležnosti za rad Suda i Tužilaštva na nivo BiH, zbog čega je potrebno pitanje funkcionisanja pravosuđa u BiH vratiti u entitetske parlamente.

"Pravo na referendum nije ekskluzivno pravo nijedne nacije i zbog toga očekujemo da demokratska Evropa i svijet daju podršku provođenju referenduma kao osnovnog oblika neposredne demokratije. Svako protivljenje referendumu samo bi upućivalo na strah od suda javnosti za loše, nametnute odluke", zaključuje se u saopštenju Socijalističke partije. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske zahtjev da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije