BiH

Softić predao zahtjev za reviziju presude

Softić predao zahtjev za reviziju presude
Softić predao zahtjev za reviziju presude

SARAJEVO - Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nakon što zaprimi aplikaciju, registrar suda u Hagu provjeriće određene činjenice i rokove, a zatim ih poslati Srbiji da se izjasni, prenosi Televizija "N1".

Zahtjev za reviziju inicirao je bošnjački član Predsjedništva BiH bez saglasnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

U Sarajevu je danas prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva koju je sazvao Ivanić povodom jednostranog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Ivanić je na konferenciji za novinare nakon prekinute sjednice Predsjedništva BiH izjavio da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hag po tužbi protiv Srbije nije donesena.

On je rekao da je Izetbegović napustio sjednicu, ne želeći da odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe.

"Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i /hrvatski član Predsjedništva/ Dragan Čović. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije", objasnio je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja i da se ovim ušlo u jednu veoma ozbiljnu krizu, te naglasio da ne zna da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva BiH bude prekinuta na ovaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije