BiH

Šoja: Ne želim funkciju po svaku cijenu

Šoja: Ne želim funkciju po svaku cijenu
Šoja: Ne želim funkciju po svaku cijenu

SARAJEVO - Slobodan Šoja, bh. diplomata kojeg je Demokratska fronta predložila za potpredsjednika FBiH, smatra neprihvatljivim političko komplikovanje izbora novih čelnika FBiH, posebno dopredsjednika iz srpkog naroda.

"Vidim da je Glavni odbor SDP-a odlučio da deblokira kandidovanje osobe za srpskog potpredsjednika FBiH, ali i iznio rezerve o podršci meni kao kandidatu. Sve ovo prelazi granice političke kulture. Nastavi li se ovo, odustaću, jer ne želim funkciju po svaku cijenu", kazao je Šoja dodavši da DF nije odustala od namjere da on bude novi potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda.

Izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH blokiran je u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer DF, kao članica paralamentarne većine, nije u Klubu Srba mogla osigurati većinu za Šojinu kandidaturu. U ovom klubu većinu ima SDP, čiji je Glavni odbor u subotu odlučio da će dati nedostajuće glasove za kandidaturu, ali i da na kasnijem izjašnjavanju u oba doma neće podržati nijednog kanidata s obzirom na to da će ostati u opoziciji.

"Nismo ni za Šoju, ni protiv Šoje. Podržaćemo kandidaturu onoga ko je spremn raditi u interesu BiH i FBiH", rekla je Vesna Saradžić (SDP), član Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Slaviša Mihajlović (SNSD), delegat u Klubu Srba, odluku GO SDP-a smatra štetnom po interese srpskog naroda.

"Takva odluka obesmislila je i Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali i glasove Srba koji žive u FBiH", ocijenio je Mihajlović.

Jasenko Tufekčić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, očekuje da u četvrtak bude održana sjednica Doma i da će biti riješen problem izbora čelnika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije