BiH

Šolaja: Britanski prijedlog - loše rješenje za BiH

Šolaja: Britanski prijedlog - loše rješenje za BiH
Šolaja: Britanski prijedlog - loše rješenje za BiH

BANJALUKA - Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja ocijenio je da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici loše rješenje za BiH, jer "sadrži percepciju o srpskom narodu kao kolektivitetu u negativnoj poziciji".

On je rekao Srni da je činjenica da je to negativno za BiH, mir i stabilnost u regionu, jer je očigledno da se stvari vraćaju na početak 1990-ih godina uz pomoć aktera izvan jugoistočne Evrope i Blakana.

Šolaja je pojasnio da bi, u slučaju eventualnog usvajanja britanskog teksta rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN, Republika Srpska kao kolektivitet doživjela negativnu percepciju, što bi otežavalo svaku dalju stabilizaciju i kontakte.

"To bi bilo uputstvo za mnoge zemlje svijeta kako da se odnose prema Republici Srpskoj. U svakom slučaju to nije pozitivno i ne može biti nikako na dobrom putu, pogotovo što je pomirenje kako-tako već išlo, a sad smo dva koraka dalje", istakao je Šolaja.

Šolaja je dodao da je u ovom trenutku teško prognozirati kakav će tekst rezolucije konačno biti razmatran pred Savjetom bezbjednosti UN o Srebrenici, jer se lako može dogoditi da jedna od strana uloži veto - Rusija na britansku ili Velika Britanija na kontrarezoluciju Rusije.

"Najvjerovatnije da će se ovim pokazivati odnosi moći između velikih sila Zapada s jedne strane, u čije ime nastupa Velika Britanija, i Rusije sa druge strane", rekao je Šolaja.

On smatra da je teško očekivati da će se Rusija saglasiti sa britanskim tekstom rezolucije ukoliko ne budu usaglašeni, a što će biti poznato prije sjednice Savjeta bezbjednosti UN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije