BiH

Sorensen: BiH čeka stolica u Briselu

Sorensen: BiH čeka stolica u Briselu
Sorensen: BiH čeka stolica u Briselu

SARAJEVO - Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u BiH, kazao je da BiH i druge zemlje zapadnog Balkana koje imaju jasnu perspektivu kada je riječ o članstvu pripadaju EU. U Briselu je stolica koja čeka BiH.

"Evropske integracije mijenjaju region, jer je dokazano da ekonomski benefiti, kao što je poboljšanje trgovine, pomaže državama da se transformišu i izgrade bliže regionalne veze jer uvode slične ekonomske i pravne reforme, a sve sa ciljem kvalifikovanja za članstvo u EU", kazao je Sorensen u intervjuu za portal European Western Balkans

Sorensen vjeruje da kroz reforme koje će otvoriti put ka EU, BiH može da osjeti realan napredak u ekonomiji, kao i u standardu građana, te pravosudnom sistemu.

"Lideri EU su izrazili svoju potpunu posvećenost. Često je ponavljano iz Brisela, ali i drugih prijestonica zemalja članica, da rad na EU projektu neće biti završen dok se ne pridruže i zemlje zapadnog Balkana.  

Naravno, najvažnije je mišljenje građana BiH. Znamo iz istraživanja javnog mjenjenja da velika većina građana želi da se BiH pridruži EU. Bh. građani žele da se pridruže Uniji, jer žele posao, žele prosperitet i sigurnost", istakao je Sorensen.

Različiti nivoi vlasti, kazao je on,  koji su uključeni u evropske integracije u BiH treba da priznaju da zaostaju dok su druge zemlje u regionu krenule naprijed i intenziviraju svoje napore za reforme.

"Kao prvo, to su bh. institucije i lideri koji imaju glavnu ulogu i najveću odgovornost. Oni moraju da EU reforme stave iznad svakodnevne politike i stvore načine da se zakoni usvoje, fondovi implementiraju te uslovi ispune kako bi BiH postala zemlja kandidat", istakao je Sorensen.

On je poručio da glas civilnog društva mora da bude daleko snažniji, te da poslovna zajednica mora takođe da utiče, jer je jedinstveno tržište EU velika šansa za njih.

"I građani moraju da zahtijevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika. Sve ovo je neohpodno da zemlja krene naprijed", poručio je Sorensen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije