BiH

Špirić: Imam osjećaj da se opozicija ne okreće biračkom tijelu

Špirić: Imam osjećaj da se opozicija ne okreće biračkom tijelu
Špirić: Imam osjećaj da se opozicija ne okreće biračkom tijelu

BANJALUKA - Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Nikola Špirić pozvao je danas opoziciju u Republici Srpskoj da shvati da je rješenje za budućnost Srpske u saradnji, a ne na produbljivanju jaza i mržnje.

Špirić je rekao novinarima u Banjaluci da bi političke partije trebalo da budu okvir za saradnju, a ne za mržnju, te da poziva opoziciju na ozbiljnost zbog budućnosti ovih prostora.

On je ocijenio da sadašnje društvo ne pokazuje znakove zrelog političkog društva i da nikada nije bila veća mržnja unutar nacionalnih zajednica - Srba, Bošnjaka, Hrvata, a to nije garancija za bolju budućnost.

"Opozicija kao da ne zna da su birači birali sadašnju vlast. Ukoliko žele da promijene stav i okrenu se biračima, onda njihova snaga moraju biti birači, a ne međunarodna zajednica, koja umjesto da im bilda glavu, bilda mišiće", naveo je Špirić.

Prema njegovim riječima, kada svi budu računali na građane, na birače, tada će biti bolje, a u situaciji dok se jedni okreću biračima, a drugi međunarodnoj zajednici neće biti dobro.

"Imam osjećaj da se opozicija ne okreće biračkom tijelu, jer im ono i ne treba, nego međunarodnoj zajednici. Nismo mi Bijafra da ne vidimo kako se radi sa opozicijom u regionu i ja ne bih da doživimo vremena da se sa opozicijom radi kao što se radilo u Ukrajini, Libiji...", dodao je Špirić.

On smatra da je listu opozicije za izbore, i to ko će na koje mjesto, radila međunarodna zajednica, te upitao zašto je bitno da vlast čini devet partija.

"Međunarodna zajednica želi da bude što difuznija situacija, jer je u tim slučajevima i arbitraža međunarodne zajednice jača", rekao je Špirić.

On je istakao da se radi na sloganu pod kojim će SNSD izaći na izbore, dodajući, da bi što se njega tiče, trebalo da bude u stilu "Srpska prije svega, ekonomski rast prije svega".

Komentarišući slogan opozicije koji glasi "Glasaj protiv", Špirić je rekao da je to regionalni motiv kojeg je opoziciju naučila međunarodna zajednica da ga stalno ponavlja.

Špirić je, na prozivke opozicije da je ranije spominjao podjelu nekakvih značaka, rekao da je pola godine prije demonstracija u Sarajevu i Tuzli naveo da postoje centri gdje se vrši obuka ljudi i da postoje značke, pokazavši jedan primjerak značke.

Ta značka je dvostrana u futroli od kože ili skaja, na jednoj strani je metalna reljefna površina, koja liči na policijsku ili inspektorsku značku, na drugoj nešto kao bijeli papir sa podacima o nosiocu. 

Špirić nije htio reći otkud mu ta značka, ko je i kome je dijeljena. 

Potreban politički ambijent i poštivanje ustavne strukture

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas da se 91. mjesto na koje je Svjetska banka svrstala BiH po veličini bruto društvenog proizvoda /BDP/ može poboljšati, za šta je potreban politički ambijent i poštivanje jasne ustavne strukture, koja se može mijenjati ako ne valja.

Špirić je ukazao da će se sve dok se takvo nešto ne dogodi teško doći do realnih investicija i poboljšanja standarda.

"Drugačije rangirno mjesto se ne može ni očekivati od zemlje koja je četiri godine ratovala i koja je međunarodna laboratorija. Od takve zemlje se ne može očekivati da bude prva. Nije se rat vodio da bi se u BiH razvijala ekonomija, nego da bi se obezbijedilo tržište za multinacionalne kompanije", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, BiH je zemlja u čekanju, koja čeka da se riješe problemi u regionu i da se tek onda rješava BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije