BiH

Špirić: Moralno posrnuće srpskih ministara u Sarajevu

Špirić: Moralno posrnuće srpskih ministara u Sarajevu
Špirić: Moralno posrnuće srpskih ministara u Sarajevu

SARAJEVO - Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da način na koji je, daleko od očiju javnosti, usvojen mehanizam koordinacije, predstavlja moralno posrnuće i Savjeta ministara BiH i ministara iz Republike Srpske u tom tijelu, jer produbljuje političku krizu i dalje osnažuje nepovjerenje koje koči evropski put BiH i poništava svaki napredak na tom putu.

"Moralno posrnuće srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH, ili izdaja, sasvim svejedno, ne zaslužuje ništa drugo sem prezira", rekao je Špirić za Srnu.

Špirić je potvrdio da će poslanici SNSD-a u utorak, 16. februara, na sjednici Predstavničkog doma pokrenuti inicijativu za smjenu Savjeta ministara BiH zbog okolnosti u vezi sa tajnim usvajanjem mehanizma koordinacije.

"Vidjećemo koliko oni koji sada kritikuju način rada Savjeta ministara BiH, način usvajanja mehanizma koordinacije i trodjelnu podjelu BiH uistinu to i misle i hoće li podržati naš prijedlog", dodao je Špirić.

On je naglasio da su BiH potrebne reforme, a ne laži, te da ovo nije izolovan slučaj i da je to gotovo postala praksa u radu Savjeta ministara BiH.

"Zato skrećem pažnju javnosti u BiH i na informaciju o potrebi višegodišnjih kapitalnih ulaganja za helikoptere Oružanih snaga BiH, u iznosu od 300 miliona KM", poručuje Špirić.

On pojašnjava da je pomenuta informacija usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH, 30. decembra prošle godine pod tačkom razno.

"Realizacija plana iz ove informacije će sigurno ugroziti budžete entiteta za 2017. godinu, jer će to sigurno dovesti do privremenog finansiranja institucija BiH za narednu godinu, što, takođe, nije dobro za evropski put BiH", naglašava Špirić.

On smatra da bi bilo dobro da Savjet ministara radi javno i transparentno, inače će BiH biti jedina zemlja čiji put ka EU počinje "stranputicom i prevarama koje, nažalost, majstori kriza nazivaju napretkom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije