BiH

Špirić: Nijedna marka nije uplaćena u trezor

Špirić:  Nijedna marka nije   uplaćena u trezor
Špirić: Nijedna marka nije uplaćena u trezor

BANJALUKA - Nijedna marka nije uplaćena u trezor BiH od donatorskih sredstava koja su obećana na donatorskoj konferenciji u Briselu za pomoć poplavljenim područjima, izjavio je Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH.

"Međunarodni donatori odlučili su da sarađuju direktno sa lokalnim zajednicama ili nevladinim organizacijama i ako se sada žale na zloupotrebe, onda su institucije vlasti pogrešna adresa, jer nisu ni uplaćivali na naše račune", rekao je Špirić.

On je pojasnio da je Ministarstvo u avgustu uplatilo po 4,9 miliona KM na račune vlada RS i FBiH i 203.000 KM na račun Vlade Brčko distrikta od deset miliona maraka sredstava koja su prikupljena na namjenskim podračunima i obezbjeđena uštedama u budžetu institucija BiH i izdvajanjem jednodnevne zarade zaposlenih u zajedničkim institucijama.

"Od donacija stranih država na računu je bilo 500.000 dolara predsjednika Alžira, 100.000 evra Ambasade Grčke u BiH, 50.000 evra malezijske ambasade u BiH i oko 20.000 evra Ambasade Češke, što nema nikakve veze sa donatorskom konferencijom", naglasio je Špirić.

Iz Ambasade SAD danas je saopšteno da je cilj bloga, koji su zajedno objavili Dejvid Bart, direktor USAID-a u BiH, i Skot Miler, vojni ataše SAD u BiH, bio da se izrazi zabrinutost za dobrobit žrtava prirodnih nepogoda.

"Ovaj tekst je proizveo brojne diskusije i debate sa svih strana o ovoj važnoj temi. Ovakva vrsta dinamičnog diskursa od ključne je važnosti za zdrav demokratski sistem. Vjerujemo da politički establišment - na svim nivoima, na vlasti ili ne - treba učiniti više da bi se zajedno radilo na rješavanju niza problema koje su uzrokovale ove neviđene poplave", naveli su uz napomenu da Ambasada SAD ne podržava nijednog konkretnog kandidata niti stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije