BiH

Špirić: Srbi etnički očišćeni u Federaciji BiH

Špirić: Srbi etnički očišćeni u Federaciji BiH
Špirić: Srbi etnički očišćeni u Federaciji BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da su Srbi, kao konstitutivni narod u BiH, etnički očišćeni u Federaciji BiH.

Komentarišući zastoj u formiranju Vijeća naroda u Parlamentu Federacije BiH, Špirić je rekao da mu je žao što se procesu formiranja vlasti u FBiH pristupa na sasvim površan i politikantski način.

"Mislio sam da će pažnju domaće i međunarodne javnosti izazvati činjenica da sve parlamentarne partije u Parlamentu FBiH nemaju dovoljan broj delegata iz reda srpskog naroda, jer od 17 delegata sve partije su ispjele da izaberu samo 13 Srba, dok su klubovi hrvatskog i bošnjačkog rada popunjeni sa potrebnih 17 delegata", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

On je konstatovao da ta situacija ukazuje da u FBiH nema jednog konstitutivnog naroda, da su Srbi etnički očišćeni iz ovog entiteta, i da je to suština problema konstituisanja vlasti u FBiH.

Špirić je naveo da će predsjednik i potpredsjednik Parlamenta FBiH biti izabrani iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, što je sasvim legitimno, a da će "građanski koncept" biti primijenjen samo na srpski narod u FBiH.

Prema njegovim riječima, takva konstitucija vlasti garantuje neuspjeh, a SNSD u takvoj vlasti neće učestvovati.

"Svi koji budu tražili kompromise da pokriju tu mrlju u FBiH, zapravo, vrše lošu uslugu svima u FBiH. Mislio sam da će činjenica da od Dejtona do danas jedino Klub srpskog naroda u Vijeću naroda u FBiH nikada nije bio kompletiran, biti svojevrsno `zvono` za uzbunu, ali se to nije desilo", kaže Špirić.

On je istakao da "13 nikada ne može biti jednako 17", i upozorio da ono što su Demokratski front i Željko Komšić u protekla dva mandata radili Hrvatima u BiH, očigledno sada žele da rade i Srbima u FBiH.

"Mi iz SNSD-a ne smetamo konstituisanju toj vlasti na nivou BiH, ali mislimo da to neće baš lako funkcionisati", istakao je Špirić.

Potvrdio je da će SNSD nastaviti praksu napuštanja Palamenta BiH sve dok ne bude prihvaćen njihov prijedlog o smjeni predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamenta BiH Šefika Džaferovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije