BiH

Špirić: Svaka sjednica Parlamenta BiH košta blizu 100.000 KM

Špirić: Svaka sjednica Parlamenta BiH košta blizu 100.000 KM
Foto: N.N. | Špirić: Svaka sjednica parlamenta BiH košta blizu 100.000 KM

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špriić smatra da je sramota da se dvije hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne održavaju kada svaka od njih košta blizu 100.000 KM.

"To je puna neodgovornost prema građanima BiH i govori o tome da ostatak koalicije, koja je uz pomoć stranaca `sklepana` nakon prošlih izbora, u raspadu. Bojim se da BiH naspram neusvajanja izmjena Izbornog zakona u skladu sa preporukama Ustavnog suda ulazi u veliku krizu", rekao je Špirić.

Špirić je ocijenio da Predstavnički dom danas nije imao drugog izlaza nego da raspravu o temi "Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018" pomjeri za prvu narednu redovnu sjednicu.

"Današnja sjednica Predstavničkog doma je druga posebna koja se ne održava. Postavlja se pitanje ko to sve plaća - plaćaju građani BiH. Uporno upozoravam da je Predstavnički dom u entropiji i zapravo nema nikakvu ulogu što se tiče institucija BiH", rekao je Špirić novinarima.

On je naglasio da, "kada se zakaže posebna sjednica Predstavničkog doma za bilo koju tačku, a pogotovo o napretku na evropskom putu, odnosno nazatku, kako piše u izvješaju Evropske komisije, za predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i ministra inostranih poslova Igora Crnatka, te ostale ministre, ne bi trebalo biti prečeg posla nego da se vrate u zemlju i rasravljaju o izazovu kako ubrzati evropski put".

"BiH opsjedaju migranti od Kladuše, Cazina, Bihaća do Banjaluke, Sarajeva, Trnova i Hercegovine, oni su u parkovima, kao da strategiju pravi ministar bezbjednosti koji je izvan BiH. Kada će se ministri posvetiti svojoj zemlji i prestati da obmanjuju javnost u BiH", rekao je Špirić.

On je upozorio da je ono što je navedeno u izvještaju Evropske komisije rezultat zajedničkog rada institucija BiH i međunarodne zajednice, odnosno Delagacije EU.

"Ne mogu oni u svoje zemlje slati izvještaje u kojim kažu da nema napretka. Pisano kažu da nema, a usmeno govore o napretku BiH i svako pravda svoje radno mjesto", dodao je Špirić.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić izjavila je Srni da niko ne spori da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH važna tema, zbog čega su poslanici iz Republike Srpske smatrali da današnju sjednicu treba propisno obaviti.

"Vidimo da tako važnoj sjednici prisustvuje samo trećina ministara Savjeta ministara što pokazuje odnos izvršne vlasti prema parlamentu i prema temi koja je bila na dnevnom redu", rekla je Majkićeva.

Ona je napomenula da su poslanici radni materijal, o kojem je trebalo danas da raspravljaju, dobili neposredno pred početak sjednice.

"Za takvu temu se ozbiljno priprema, naročito sa aspekta koji su to naredni koraci koje je neophodno uraditi da bi naredni izvještaj Evropske komisije za BiH bio bolji", dodala je Majkićeva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio zaključak da izvještaj Evropske komisije o BiH bude dostavljen Zajedničkoj komisiji za evropske integracije i da ovo pitanje bude prva tačka dnevnog reda naredne sjednice doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije