BiH

Špirić: Za zloupotrebe donacija nisu odgovorne institucije

Špirić: Za zloupotrebe donacija nisu odgovorne institucije
Špirić: Za zloupotrebe donacija nisu odgovorne institucije

BANJALUKA - Za korupciju u zloupotrebi donatorskih sredstava od kraja rata do danas nisu odgovorne institucije BiH, tvrdi Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH.

On je rekao da, ako odgovornost postoji, treba je tražiti kod grantova koje su međunarodni donatori direktno dogovarali s "lokalnim gazdama", kako je Špirić nazvao organizacije u BiH koje su ta sredstva trošile.

On tvrdi da se danas ne bi govorilo o sumnjama u trošenje 15 milijardi maraka donatorskih sredstava u poslijeratnoj obnovi BiH da su ta sredstva išla preko organa BiH, a ne da su direktno pregovarana i dogovarana.

"Postoji li arhiva za tih 15 milijardi? Ne postoji, zato što ta sredstva nisu išla preko institucija vlasti BiH. I sad su, kao, institucije sklone kriminalu i korupciji, a ovi drugi su djeca u začeću. Bojim se da je problem na drugoj strani", rekao je Špirić, upitan za nedavne prozivke japanskog ambasadora u BiH o korupciji u trošenju sredstava ugroženih od nedavnih poplava.

Rekao je da nijedna država ne bi BiH dodijelila 1,5 milijardi kreditnih sredstava da su državni organi korumpirani i da tu postoje zloupotrebe.

"Ja s pravom pitam za grant sredstva kako se troše i to je ono na čemu mediji treba da drže pozornost. Da li tu ima kriminala i korupcije - ne znam i nije moje da ja to na takav način istražujem, ali je nepošteno bjanko optuživati institucije vlasti države", naveo je on.

Ustvrdio je da je 7,1 milion maraka granta, koji su iz budžeta BiH dodijeljeni ugroženima od poplava, najveća pojedinačna donacija od bilo koje druge zemlje.

"Možda je moglo i više, ali ne može se na jednoj strani tražiti da padaju zakupnine prostora, a na drugoj strani reći da nema kapitalnih ulaganja. Država bez kapitalnih ulaganja je država odumiranja. Svi koji naglašavaju da sve što su kapitalna ulaganja treba da ide za poplavljena područja nisu u pravu", rekao je on, podsjetivši da je u prvom prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH bilo riječi o značajno većem iznosu, ali to, kako je rekao, nije dobilo podršku Savjeta ministara.

Rekao je da još nije utvrđena formula podjele tih sredstava između entiteta, ali da se na njoj radi, podsjetivši da postoji međunarodna formula koju su ranije utvrdili EU, UNDP i Svjetska banka. 

Dodao je da su neki kreditni aranžmani međunarodne pomoći već zaključeni, te da će svi krediti ići preko institucija vlasti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije