BiH

Špirić predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor

Špirić predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor
Špirić predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić imenovan je danas za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici ove komisije za prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg imenovani su Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, te Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Od prisutnih 10 članova komisije, za Špirića je glasalo šest, tri su bila uzdržana, a jedan protiv.

Glas Špiriću su dali Bariša Čolak i Predrag Kožul iz SDA, LJiljana Zovko iz HDZ-a 1990, Sredoje Nović iz SNSD-a, Fahrudin Radončić iz SBB-a, dok su uzdržani bili Đorđo Krčmar iz SDS-a, Safet Softić iz SDA i Mirsad Mešić iz SDP-a, a protiv je bio Damir Bećirović iz DF-a.

Špirićev protivkandidat za mjesto prvog čovjeka ove komsije bio je Mirsad Mešić iz SDP-a, ali on je dobio podršku samo tri člana.

Konstitutivnoj sjednici nisu prisustvovali Darko Babalj iz SDS-a i Sadik Ahmetović iz SDA.

Izbor članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA mjesecima je bio predmet sporenja među parlamentarnim strankama, posebno iz Republike Srpske, jer se sporilo Špirićevo članstvo u komisiji pa je u prvobitnom prijedlogu njegovo ime bilo izostavljeno, iako je to bio zvaničan prijedlog Kluba SNSD-a, a predložen je Sadik Ahmetović iz SDA kao poslanik iz Republike Srpske.

Prema zakonu, na čelu ove komisije mora biti poslanik ili delegat iz redova opozicije, što je bio i razlog da Predstavnički dom Paralamentarne skupštine BiH koriguje svoj prvobitni prijedlog po kome je za člana iz ovog doma bio predložen i Željko Komšić DF-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije