BiH

Ustavni sud RS: Statut Saveza sindikata RS neustavan

Ustavni sud RS: Statut Saveza sindikata RS neustavan
Foto: Ilustracija | Sporne odredbe Statuta Saveza sindikata RS

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o nasljeđivanju, Zakona o privrednim društvima, kao ni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

Na današnjoj sjednici, Ustavni sud nije prihvatio inicijative ni za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršnom postupku, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o sudskim taksama i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Ustavni sud je utvrdio i da pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske.

"Istom odlukom utvrđeno je da izmjene i dopune Statuta Saveza sindikata Republike Srpske od 11. maja ove godine nisu u saglasnosti sa navedenim višim normativnim aktima", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud je ocijenio da je neusaglašenost osporenih odredaba rezultat toga što one nemaju pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu, zbog čega nisu u funkciji sprovođenja zakona, te iz njih ne mogu proisticati prava i obaveze subjekata prava, odnosno radi toga što je izmjene i dopune Statuta donio nenadležan organ.

Ustavni sud je utvrdio da je, normirajući na ovaj način, donosilac osporenih statutarnih odredaba postupio suprotno zagarantovanom ustavnom načelu vladavine prava i podjele vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije