BiH

Sprema se sukob između vehabija

Sprema se sukob između vehabija
Sprema se sukob između vehabija

BANJALUKA - Bezbjednosne službe BiH su u stanju povišene pripravnosti zbog ozbiljnih upozorenja zapadnih obavještajnih agencija da se pripremaju žestoki sukobi između frakcija unutar vehbijskog pokreta, piše "Pres Republike Srpske".

Prema izvorima ovog lista, zbog ovih sukoba Vlada Velike Britanije je još prije pola godine odlučila da u BiH pošalje dodatne snage kao pojačanje EUFOR-a.

Dvije suprotstavljene vehabijske struje predvodi Nusret Imamović, koji se dovodi u vezu sa Al kaidom, i Bajro Ikanović, jedan od komandanata Islamske države Iraka i Levanta /ISIL/.

"Riječ je o sukobu koji je već odnio nekoliko desetina bošnjačkih života u Siriji, a odnosi se na cijepanje vojske islamskih dobrovoljaca u toj zemlji na dio koji podržava takozvani Front al Nusru, kojem pripada i neformalni lider vehabija iz Gornje Maoče Nusret Imamović, dok se drugi ogranak pobunjeničke strukture pretvorio u ISIL, vojnu formaciju koje se zbog nevjerovatne surovosti i radikalizma odrekla i Al kaida i kojoj je pristupio vođa selafija iz Hadžića Bajro Ikanović", piše "Pres".

Ovaj list navodi i da Imamović i Ikanović doslovno ratuju jedan protiv drugog u Siriji, gdje se trenutno nalaze, a da je njihov uticaj ogroman na sljedbenike koje su ostavili u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije