BiH

Spriječiti odlazak terorističkih boraca na trusna područja

Spriječiti odlazak terorističkih boraca na trusna područja
Spriječiti odlazak terorističkih boraca na trusna područja

SARAJEVO- BiH će nastaviti aktivnosti na prevenciji odlaska terorističkih boraca na trusna područja, i to prije svega efikasnom graničnom kontrolom i prekidom finansijske podrške njihovim aktivnostima, rekla je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Babićeva, koja je danas u Neumu otvorila dvodnevnu OEBS-ovu Mediteransku konferenciju, istakla je da se nijedna država ne može boriti sama protiv terorističke opasnosti nego je potreban koordinisani međunarodni i regionalni napor u sprečavanju opasnosti od terorističkih prijetnji.

Ona je istakla da je ovaj skup posebno važan, jer se ove godine obilježava 20 godina od uspostavljanja postojećeg okvira za saradnju OEBS-a i mediteranskih partnera za saradnju, kao i da je ovo jubilarna, 20. konferencija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova. 

"Teme ovogodišnjeg skupa su dobro odabrane, a posebno što nedopuštena trgovina malim i lakim oružjem, te intenziviranje terorističkih napada predstavljaju izuzetno ozbiljne prijetnje bezbjednosti i društvenom i privrednom razvoju, ne samo zemljama mediteranskog regiona, već i šire", naglasila je Babićeva.

Ona je navela da u tom smislu, ovu konferenciju vidi kao vrlo važan forum za razmjenu mišljenja o novim putevima za dalju saradnju zemalja u rješavanju tih prijetnji. 

"UN-ov program djelovanja za sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje nezakonite trgovine i OEBS razvili su širok spektar instrumenata kako bi se nosili s različitim aspektima neovlaštenog prometa malog i lakog oružja. Međutim, jasno je da sve raspoložive resurse treba ujediniti u jačanju međunarodne saradnje i poboljšanju koordinacije među svim zainteresiranim stranama", dodala je Babićeva.

Ona je ukazala da su u posljednjih godinu nasilne terorističke i ekstremističke grupe provele terorističke napade u kojima su ubijene i raseljene na hiljade civila. 

Skup pod nazivom "Nedozvoljena trgovina malim oružjem i lakim naoružanjem i borba protiv terorizma u mediteranskoj regiji", zajedno su organizovali Ministarstvo inostranih poslova BiH i Odjeljenje za spoljnu saradnju Sekratarijata OEBS-a.

Na konferenciji su prisutni i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, predsjedavajući Stalnog savjeta OEBS-a Tomas Greminger, predsjedavajući Kontakt-grupe s mediteranskim partnerima Vuk Žugić i šef delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Dijana Vukomanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije