BiH

Sputnjik: Dodik, Nikolić i Ivanov nisu podlegli pritisku

Sputnjik: Dodik, Nikolić i Ivanov nisu podlegli pritisku
Sputnjik: Dodik, Nikolić i Ivanov nisu podlegli pritisku

MOSKVA - Predsjednici Srbije, Republike Srpske i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri "podlegli pritisku Vašingtona i Brisela", piše Sputnjik.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov prihvatili su poziv iz Moskve za prisustvo paradi koja se održava povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom.

"Sputnjik" prenosi da lideri ostalih zemalja bivše Jugoslavije nisu uspjeli da se odupru pritisku.

Ranije ove nedjelje, makedonski predsjednik izjavio je da će se pridružiti Tomislavu Nikoliću na ceremoniji u Moskvi, uprkos "instrukcijama SAD i EU".

"Ivanov je uvijek sprovodio politiku otvorenosti prema svima, tako da ova odluka nije u suprotnosti sa težnjom da Makedonija postane članica EU ili NATO", pisalo je u saopštenju predsjedničkog kabineta.

"Sputnjik" navodi da je prije toga poziv u Moskvu prihvatio i predsjednik Republike Srpske.

"Da, idem u Moskvu i niko me neće zaustaviti. Dobio sam pozivnicu i idem", rekao je tada Milorad Dodik, piše "Sputnjik".

U martu je predsjednik Srbije, kako piše "Sputnjik", prekorio predstavnika EU Eduarda Kukana zbog pokušaja da odvrati Srbiju od učešća na paradi.

"Kukan je pokušao da natera Srbiju da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije", navedeno je u saopštenju predsjednika Nikolića.

Nikolić je kasnije potvrdio da će i Vojska Srbije učestvovati na paradi.

"Nepristojno je davati savete onima koji ih nisu tražili. U interesu je našeg naroda da Srbija ima dobre odnose sa svima", pisalo je u saopštenju.

Hrvatski "Večernji list" je u aprilu objavio da na paradu u Moskvu neće ići predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ranije je jedan od njenih prethodnika, kako piše "Sputnjik", kritikovao odluku nekih zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi.

Nakon objavljivanja da je slovenački predsjednik još neodlučan u vezi sa učešćem na paradi, nedavno je objavljeno da njihova delegacija ipak neće otići u Moskvu.

Pahor je izjavio da će tog dana prisustvovati ceremoniji proslave koja će biti održana u Ljubljani.

On je u svojoj odluci pratio odluku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je 7. aprila odlučio da ne ide u Moskvu, što su predstavnici opozicije dočekali s negodovanjem.

"Sa odlukom predsjednika da ne ode na proslavu pobjede nad fašizmom Vlada Crne Gore je pokazala svoju podređenost. Oni koji su ovu odluku donijeli u Vujanovićemo ime rekli su danas više o Crnoj Gori, nego o Rusiji, koja je najzaslužnija za pobjedu nad nacistima i fašistima u Drugom svjetskom ratu", rekao je jedan od članova opozicije Miodrag Lekić, a prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije