BiH

Sramota što niko ne prati sukob interesa

Sramota što niko ne prati sukob interesa
Sramota što niko ne prati sukob interesa

SARAJEVO - Nadležna komisija bh. parlamenta pozvala je danas Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) i Agenciju za prevenciju korupcije BiH da hitno počnu provoditi izmijenjeni Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je još 19. novembra prošle godine stupio na snagu.

Članovi Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije istovremeno su ocijenili neprihvatljivim i sramotnim što od novembra niko ne provjerava sukob interesa u institucijama BiH te upozorili da je neprovođenje i Zakona o sukobu interesa krivično djelo.

"Nedopustivo je da se trenutno niko u BiH ne bavi rješavanjem pitanja sukoba interesa, a kako stvari stoje može se desiti da se sa provođenjem zakona ne krene ni do opštih izbora", negodovala je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije.

Prema izmijenjenon Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH, CIK od novembra više nije nadležan da provodi ovaj zakon, nego je za to parlament BiH u martu osnovao svoju komisiju, koja još nije konstituisana, čime je probijen jedan od zakonskih rokova. Izmijenjeni zakon propisao je i da Agencija za prevenciju korupcije do 19. januara ove godine preuzme sve zaposlene CIK-a koji su ranije radili poslove provjere sukoba interesa. Ova obaveza još nije ispoštovana jer Agencija želi da preuzme osam zaposlenih, ali ne i šefa sektora CIK-a, koji se bavio i pravnim i pitanjima sukoba interesa.

Sead Lisak, direkor Agencije za prevenciju korupcije, kazao je juče parlamentarcima, koji su i izmijenili Zakon u sukobu interesa, da Agencija ne može preuzeti i šefa sektora iz CIK-a jer Vijeće ministara još nije dalo saglasnost na novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije.

Niko Lozančić, član Komisije, upitao je da li je moguće da je cijeli sistem stao zbog jednog šefa sektora te CIK optužio da opstruiše primopredaju zaposlenih.

Njegov kolega iz Komisije Beriz Belkić kazao je da je zbog neprovođenja zakona nastao pravni vakuum "pa se stiče utisak da parlament BiH izbjegava primjenjivati svoj zakon jer se parlamentarci boje utvrđivanja sukoba interesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije