BiH

Srbe premlaćivali i mučili glađu

Srbe premlaćivali i mučili glađu
Srbe premlaćivali i mučili glađu

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je na suđenju za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Hadžića pročitalo iskaze bivših zatvorenika koji su rekli da su lica srpske nacionalnosti u logorima na području te opštine bili premlaćivani i mučeni glađu.

Tužilac Zorica Đurđević pročitala je iskaz preminulog svjedoka Sretena Srdanovića u kojem se navodi da je u junu 1992. godine odveden u Osnovnu školu "Deveti maj" u Pazariću, u kojoj su logoraši premlaćivani, prenio je Birn.

"Premlaćivanje u ovom logoru vršio je isključivo Ibro Jamaković. Premlaćivanja su nastavljena skoro svakodnevno, ali moram reći da sam ja dobro prošao", naveo je svjedok, dodavši da su zatočenici mučeni glađu.

Srdanović je naveo da je iz ove škole prebačen u kasarnu "Krupa", a zatim i u logor "Silos", te dodao je da je upravnik "Krupe" bio Šerif Mešanović zvani Šera, koji je "imao autoritet među stražarima vojnicima, ali i mudžahedinima", kojima nije dao da diraju zarobljenike.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "Deveti maj", Tužilaštvo BiH, uz Mešanovića, tereti i Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Nermina Kalembera. 

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika "Silosa", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u kasarni "Krupa", Kalember stražar u "Silosu". Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti. 

U iskazu Radivoja Goluba, drugog preminulog svjedoka, koji je bio zatočen u školi "Deveti maj", navodi se da su zatvorenici u ovom objektu udarani, ispitivani, te da nisu dobijali dovoljno hrane.

"U tih mjesec dana dobijali smo po jedan obrok dnevno. To je bila neka čorba od pasulja ili makarona, kisela ili neslana. Uz čorbu bi dobili malo parče hljeba. Trojica bi jela čorbu iz istog tanjira jednom kašikom", naveo je Golub, koji je odatle prebačen u "Krupu". 

On je dodao da je upravnik "Krupe" bio Šera koji je često dolazio u ćeliju. "Čak bi sa sobom ponekad poveo i stražare i pred nama im govorio da nas ne smiju tući, jer je vidio na nekima da su isprebijani", rekao je svjedok.

Svjedok Ognjen Tomanić, koji je u svom iskazu naveo da je od juna 1992. do februara 1993. bio zatočen u više objekata na području Hadžića, posvjedočio je da je više puta ispitivan o naoružanju koje nije imao. "Tokom boravka u `Silosu` nisam tučen, možda me je spasilo to što nisam imao oružje", navodi se u iskazu Tomanića, koji je pročitala tužilac Đurđevićeva.

Suđenje će biti nastavljeno 2. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije