BiH

Srbi će napustiti institucije BiH

Srbi će napustiti institucije BiH
Srbi će napustiti institucije BiH

BANJALUKA - Svi izabrani i imenovani funkcioneri iz RS napustiće zajedničke organe, agencije i institucije BiH ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko uvede sankcije protiv političara iz Republike Srpske zbog odluke o referendumu, saznaju "Nezavisne".

Prema toj informaciji, predviđeno je kompletno povlačenje srpskih kadrova i napuštanje institucija sve dok sankcije ne budu ukinute.

Najvažniji srpski kadrovi u zajedničkim organima i institucijama su Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Mladen Zirojević, ministar trgovine i turizma BiH, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, kao i svi zamjenici ministara u Savjetu ministara iz srpske kvote, a svoje funkcije će napusiti i srpski imenovani članovi u Sudu BiH. Takođe, pozicije će, kako saznajemo, napustiti i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i imenovani rukovodeći srpski kadar svih državnih agencija.

Milorad Dodik, predsjednik RS, nedavno je rekao da RS "ima odgovor na eventualne sankcije", ali nije želio detaljnije govoriti o planiranim mjerama.

Inače, Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, juče je u Briselu nastavio susrete sa istaknutim predstavnicima evropske administracije koje je želio upoznati o pravu građana RS na referendum. On je razgovarao i sa Miroslavom Lajčakom, direktorom Direkcije za zapadni Balkan, Rusiju i istočno susjedstvo u Evropskoj akcionoj službi za spoljne poslove.

"Lajčak je prenio stav EU da su najnovije aktivnosti u vezi sa raspisivanja referenduma neprihvatljiv način ukazivanja na probleme i da ih se ovom metodom ne može rješavati", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS i dodaje da je Lajčak izrazio razumijevanje za stav RS o problemima u BiH, ali da je o njima potrebno voditi dijalog pod redovnim okolnostima.

Radojičić je razgovarao i sa Martinom Šulcom, šefom Poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o situaciji u BiH.

"Radojičić je informisao Šulca o razlozima raspisivanja referenduma u RS i problemima funkcionisanja pravosuđa, te naglasio potrebu ozbiljne revizije sistema, uz objektivan pristup EU kroz proces monitoringa i uz iznošenje argumentovanih stavova", saopšteno je iz Kabineta predsjednika NS RS.

Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, juče je izjavio da izjašnjavanje na referendumu u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH predstavlja korak ka dokazivanju istine o stradanju Srba u proteklom ratu u BiH.

"Ukoliko ne iskoristimo priliku i ne prekinemo ignorantski odnos Suda BiH prema srpskim žrtvama zamjeriće nam generacije koje dolaze", istakao je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, izjašnjavanje na referendumu je demokratsko pravo, ali i obaveza prema žrtvama, jer Sud BiH, "taj mali sarajevski Hag, koji postoji voljom visokog predstavnika, očigledno ne želi da mijenja pravila i praksu koju je utemeljio njegov holandski imenjak".

Aleksandar Radeta, predsjednik nedavno imenovane Komisije za sprovođenje referenduma, rekao je juče da eventualne blokade nekog od klubova u Vijeću naroda ili odluke visokog predstavnika mogu odgoditi datum sprovođenja referenduma, koji je planiran za 45 dana nakon donošena odluke, ali da ne mogu spriječiti da referendum bude održan u roku od šest mjeseci, koliko je zakonski rok.

Naime, bilo koji klub Vijeća naroda RS može staviti veto na sastav Komisije, a nakon toga se pokreće procedura prvo u NS RS, zatim u Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i NS RS, pa eventualno i na Ustavnom sudu RS, a ta procedura može trajati i više od mjesec dana. Osim toga, kako je istakao, iako je Centralna izborna komisija BiH obavezna da dostavi biračke spiskove potrebne za sprovođenje referenduma, ukoliko Incko donese odluku o poništenju referenduma, moguće je očekivati da CIK ne dostavi biračke spiskove.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla je da će ta istitucija odlučiti o tome da li će dostaviti spisak nakon što im stigne zvanični zahtjev iz NS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije