BiH

Srbi osuđeni u FBiH moći će da služe kaznu u Srpskoj

Srbi osuđeni u FBiH moći će da služe kaznu u Srpskoj
Srbi osuđeni u FBiH moći će da služe kaznu u Srpskoj

BEOGRAD - Republika Srpska obezbijedila je zakonsku osnovu da može da primi sve osuđenike iz Republike koji služe zatvorske kazne u Federaciji BiH /FBiH/, a imaju prebivalište u Srpskoj, izjavio je pomoćnik republičkog ministra pravde Pero Dunjić.

"Sada je na potezu federalno Ministarstvo pravde da putem amandmana izmijeni svoj zakon, da bi ovo bilo moguće realizovati. Očekujemo da u FBiH to urade do kraja juna i takva smo obećanja dobili na zajedničkom sastanku", rekao je Dunjić za "Večernje novosti".

On je naveo da u FBiH ima 55 zatvorenika iz Srpske, od kojih je 35 u KPZ Zenica, te da je riječ o zatvorenicima koji su osuđeni u FBiH.

Prema njegovim riječima, ukupni kapacitet KPZ u Srpskoj je 1.200 mjesta, od kojih je do sada popunjeno oko 800, tako da nema problema oko smještaja srpskih zatvorenika.

Dunjić je napomenuo da je u Republici Srpskoj izvršena izmjena Zakona o krivičnim sankcijama u skladu sa evropskim normama, koje propisuju da osuđena lica kaznu treba da služe bliže porodici, zbog resocijalizacije.

On je rekao da je i ranije bilo pokušaja da se riješi ovo pitanje, te da je  nakon posljednjih napada na Srbe u KPZ Zenica i FBiH spremna da izmijeni svoj zakon.

Dunjić je istakao da u zatvorima u Republici Srpskoj nikada nije bilo napada na Bošnjake, navodeći da trenutno pet Bošnjaka službi kaznu u Srpskoj.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije