BiH

Osam osumnjičenih za ratni zločin u Rogatici

Osam osumnjičenih za ratni zločin u Rogatici
Osam osumnjičenih za ratni zločin u Rogatici

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog ratnih zločina na području Rogatice.

Optužnica je podignuta protiv Radomira Markovića, rođenog 22. 06.1954. godine u Rogatici, državljanin BiH, Mileta Kušića, rođenog 07.01.1971. godine u Rogatici, državljanin BiH, Dragana Božovića, rođenog 19.03.1968. godine u Rogatici, državljanin, Saše Perkovića zv.“Sale“, rođenog 14.10.1971. godine u Rogatici, državljanin BiH, Radomira Gluhovića, zv.“Rašo“, rođenog 07.01.1964. godine u Rogatici, državljanin BiH, Pere Radovića, zv.“Nemo“, rođenog 16.05.1963. godine u Rogatici, državljanin BiH, Ilije Vukašinovića, rođenog 14.09.1961. godine u Rogatici, državljanin BiH i Miloša Vukašinoivća, rođenog 01.03.1968. godine u Rogatici, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS i policije usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okoline, optuženi Marković u svojstvu komadanta,  a ostali optuženi u svojstvu pripadnika čete u sastavu Rogatičke brigade VRS, učestvovali u napadu na bošnjačko stanovništvo u selima Karačići, Vragolovo i Golubovići. 

U napadu koji je izvršen u mjesecu septembru 1992. godine, optuženi su naoružani sudjelovali u pretresima kuća civilnog bošnjačkog stanovništva. Prilkom pretresa, pronašli su skupinu od oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena, djece i osoba starije životne dobi, koji su se u strahu za svoje živote, sakrili u jednoj garaži u selu Karačići. 

Optuženi su civile uz prijetnju oružjem i udaranjem kundacima, poveli prema štali koja se nalazila u blizini, te su pucanjem iz automatskog oružja na tom mjestu ubili žrtve, nakon čega su izazvali požar u kojem su izgorila tijela žrtava. Na tom zgarištu, nakon rata, otkriveni su i identifikovani posmrtni ostaci nekoliko žrtava, dok tijela ostalih žrtava do danas nisu pronađena. 

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo izvršili progon ubijanjem civila, čime su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka. Optužnica će, uz obiman dokazni materijal, biti proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije