BiH

Srbi traže poništavanje izbora u Srebrenici

Srbi traže poništavanje izbora u Srebrenici
Srbi traže poništavanje izbora u Srebrenici

SREBRENICA - Savez za demokratsku Srpsku /SzDS/ pozvao je srpske političke partije u Srebrenici da prihvate inicijativu o poništavanju lokalnih izbora u ovoj opštini i organizovao potpisivanje peticije podrške.

Srđan Rankić ovlašćeni predstavnik SzDS rekao je novinarima da ova politička partija neće prihvatiti izborni rezultat u Srebrenici, ni formiranje lokalne vlasti zbog brojnih nepravilnosti i niza malverzacija na biračkim mjestima.

"Neprihvatljivi su izborni rezultati do kojih se došlo kršenjem zakona i uz primjenu izbornog inženjeringa od strane bošnjačkih političkih partija", rekao je Rankić.

On kaže da će biti iskorištena sva zakonom dozvoljena sredstva da se izbori ponište zbog neregularnosti i organizuju novi, uz primjenu i poštovanje Izbornog zakona, kako bi se došlo do odraza stvarne volje birača koji žive na prostoru opštine Srebrenica.

Rankić kaže da je bilo mnogo nepravilnosti na redovnim biračkim mjestima, kao i na biralištima u Federaciji BiH, gdje se glasalo u odsustvu.

Zbog toga su političke partije podnijele više od 20 žalbi Opštinskoj izbornoj komisiji, koja ih je proslijedila Centralnoj izbornoj komisiji BiH na razmatranje.

Predstavnici političkih partija tražili su i očekuju ponovno brojanje glasačkih listića sa birališta u srebreničkoj opštini.

Osnovni razlog žalbi su kontradiktorni podaci sa birališta koje su dostavili strankama posmatrači i članovi biračkih odbora u odnosu na one koji su upisani u zvanične izvještaje sa birališta.

"Na pojedinim biračkim mjestima, kao u Podravanju, prema zvaničnom izvještaju biračkog odbora, glasalo je više ljudi, nego što je upisanih birača. Slično je bilo na još nekim biralištima. Birački spisak u Srebrenici nije ažuriran u skladu sa propisima Izbornog zakona BiH", naveo je Rankić.

On kaže da SzDS sumnja u regularnost glasova kada su u pitanju nacionalne manjine, gdje je ova partija imala svog kandidata Nikolu Veselinovića.

"Lideri bošnjačkih stranaka iz Sarajeva, uz podršku nekih predstavnika međunarodne zajednice, pokušali su raznim malverzacijama u toku izbornog procesa u Srebrenici, da zadrže vlast u ovoj opštini, koja više od decenije diskriminiše Srbe u svim segmentima života", zaključio je Rankić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije