BiH

"Srebrenička podvala" rađena po dokumentima haškog tužilaštva

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras promovisana knjiga "Srebrenička podvala", autora Ratka Škrbića, koja govori o velikoj podvali o broju stradalih u Srebrenici u julu 1995. godine.

Škrbić je rekao da je pri izradi knjige isključivo koristio dokumenta haškog tužilaštva i da je prikazao da je broj stradalih bošnjačkih civila i vojnika u julu 1995. godine u Srebrenici neuporedivo manji nego što se to prikazuje, odnosno da je riječ o nekoliko stotina stradalih.

On je naveo da je proučavanjem tih dokumenata prikazao i da haško tužilaštvo nikada nije razdvojilo žrtve koje su legitimne i "one koje su pobijene".

U prilog tome, Škrbić je rekao da je samo tokom pokušaja proboja 28. divizije Armije RBiH poginulo 3.000 njihovih vojnika, a da nema preciznih podataka koliko ih je poginulo u borbi za Srebrenicu prije proboja.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo u Hagu nema podataka koliko je bošnjačkih vojnika poginulo od 1992. godine.

"Haško tužilaštvo uvijek kaže da je Vojska Republike Srpske napadala na Srebrenicu ili na zaštićenu zonu UN. To nije tačno, jer je VRS uvijek napadala na 28. diviziju i to onda kada je napad bio iznuđen", naglasio je Škrbić.

On je podsjetio da je Srebrenica bila zaštićena zona UN, koja je po međunarodnom ratnom pravu morala biti demilitarizovana, što nije bilo urađeno već su iz te zone bošnjačke snage napade srpske civile i vojnike i poslije se povlačili u njenu sigurnost.

"Sve je to najbolje potvrdila tadašnja komanda UNPROFOR-a u Zagrebu kada je navela da svaki napad na jedinice 28. divizije ne zadovoljava standarde napada na zaštićenu zonu", naveo je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije