BiH

Srebrenički Srbi: Kavazović poziva na započeto etničko čišćenje Srba

Srebrenički Srbi: Kavazović poziva na započeto etničko čišćenje Srba
Srebrenički Srbi: Kavazović poziva na započeto etničko čišćenje Srba

Politički predstavnici Srba u Srebrenici ocijenili su da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" poziva na aparthejd, što potvrđuje njegovo histerično traženje da manjina vlada većinom, odnosno da manjinski bošnjački narod mora da ima apsolutnu većinsku vlast nad većinskim srpskim narodom u Srebrenici.

Predsjednik SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović osudio je Kavazovićev istup i uplitanje Islamske zajednice u politiku.

"Kavazović je svojom porukom Bošnjacima uputio poziv da treba da se nastavi u ratu započeto etničko čišćenje Srba iz Srebrenice, odnosno da Srbi ostanu građani drugog reda kojima će vječno vladati bošnjačko lokalno rukovodstvo", istakao je Pavlović.

On je u ime koalicije "Zajedno za Srebrenicu" najoštrije osudio istup poglavara Islamske zajednice u BiH, ističući da Kavazović širi mržnju, izaziva podjele i narušava međunacionalne odnose i bezbjednost u srebreničkoj opštini.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je da ta izjava nije ništa novo, jer muslimanski vjerski službenici godinama slično govore na vjerskim skupovima i u vjerskim objektima, ali je ovog puta poruka Kavazovića izašla u javnost.

"To njegovo histerisanje je odraz vjekovne mržnje, a pokušaj omalovažavanja i minimiziranja vrijednosti srpskog naroda u očajanju i strahu od gubljenja vlasti u Srebrenici je za svaku osudu i nedopustivo za jednog vjerskog vođu", ocijenio je Cvjetinović.

On kaže da je možda i dobro što je Kavazović sve to javno izgovorio jer je pokazao šta zajednica na čijem je čelu misli o zajedničkom životu, multietničnosti, toleranciji i miru i svojim istupom opomenuo srpski narod, upozorio šta se sprema ako ne bude jedinstva, masovnog izlaska na izbore i glasanja za zajedničkog srpskog kanditata za načelnika srebreničke opštine.

"Kavazovićeva priča ne odnosi se samo na Srebrenicu, nego na cijelu BiH, ali je Srebrenica ključna tačka za početak njegove osvajačke politike i nametanja vrijednosti koje odgovaraju samo zajednici na čijem je čelu, koja želi uspostaviti svoj apsolutistički sistem vladavine ne obraćajući pažnju na mišljenje, status i položaj pripadnika drugih naroda", kaže Cvjetinović.

Zajednički srpski kandidat za načelnika srebreničke opštine Mladen Grujičić osudio je Kavazovićev govor mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

"Njegovo obraćanje je kao govor ratnog komandanta koji poziva na osvajanja i Kavazović bi očito želio da nastavi progon i etničko čišćenje srpskog naroda iz Srebrenice. To nije govor vjerskog službenika koji treba da poziva na mir, razumijevanje, poštovanje i toleranciju", kaže Grujičić.

Prema njegovim riječima, Kavazović ispoljava mržnju i poziva na netolerantnost i da po svaku cijenu vlast u Srebrenici ostane bošnjačka iako u ovoj opštini većinu stanovnika čini srpski narod kome su već 15 godina uskraćena mnoga prava.

"To se mora promijeniti. Dosta je aparthejda, izbornog inženjeringa i vladavine manjine nad većinom", istakao je Grujičić.

On je poručio da mu je cilj i plan da nakon pobjede na oktobarskim izborima stvori uslove da i Srbi i Bošnjaci u Srebrenici žive bolje i da politiku u ovoj opštini vode ljudi koji ovdje žive, a ne da se to radi po instrukcijama iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije