BiH

Srpska osporava zakon koji je potpisao Alija Izetbegović

Srpska osporava zakon koji je potpisao Alija Izetbegović
Srpska osporava zakon koji je potpisao Alija Izetbegović

SARAJEVO, BANJALUKA - Apelacija za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, a koji se proslavlja samo u FBiH, biće podnesena najdalje početkom iduće sedmice i njome će se praktično tražiti osporavanje Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH.

Ovaj zakon usvojen je još u februaru 1995. godine, a ukaz o njegovom proglašenju potpisao je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH. Povod za proslavu 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH je referendum o istupanju BiH iz Jugoslavije održan 1. marta 1992. godine, a koji Srbi nikada nisu priznali niti su u njemu učestvovali.

Zakon iz 1995. godine, na osnovu kojeg se i slavi Dan nezavisnosti, na snazi je jer je Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav BiH, precizirao da svi akti koji su bili na snazi do potpisivanja sporazuma ostaju na snazi u onoj mjeru u kojoj nisu u suprotnosti s Ustavom BiH i to dok drugačije ne odredi nadležni organ. Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti 1. marta biće navedno da se Srbi u BiH ne identifikuju s tim datumom, a sličan argument koristili su i Bošnjaci osporavajući 9. janura kao Dan RS.

"Pripremamo i apelaciju za ocjenu ustavnosti svih zakonskih rješenja koje je Parlament FBiH donio u sazivu od 2014. godine pa nadalje jer Dom naroda Parlamenta FBiH nije zaživio u punom kapacitetu pošto nije izabran dovoljan broj predstavnika Srba", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, čiji će poslanici zvanično i podnijeti apelaciju.

Podnošenje apelacija Ustavnom sudu BiH o 1. martu i ustavnosti zakona koje je donio Parlament FBiH, najavio je Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao da se čeka da se ispune tehnički uslovi, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

"Treba da se okupe ljudi koji žive na prostoru cijele Republike. Vjerovatno sutra, jer je sutra sjednica Glavnog odbora SNSD-a, i tu ćemo prikupiti potpise, tako da ćemo u petak ili ponedjeljak moći formalno da podnesemo taj zahtjev", rekao je juče Dodik.

Dok s jedne strane Srbi smatraju da Ustavni sud BiH 1. mart treba da proglasi neustavnim jer se radi o istoj stvari kao s 9. januarom, koji je kao Dan RS proglašen neustavnim, s druge Bošnjaci smatraju da se to ne može porediti jer je referendum na osnovu kojeg se i slavi Dan nezavisnosti BiH održan pod međunarodnim nadzorom i zvanično je priznat. Ipak, i jedni i drugi smatraju da se što hitnije treba pozabaviti izradom zakona o praznicima, koji je već nekoliko puta dolazio na dnevni red, ali nikada nije usvojen.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, smatra da obilježavanje 1. marta vrijeđa osjećaje srpskog naroda jer je taj datum bio uvod u ratni sukob.

"Sada će se vidjeti koliko je korektna ova pravosudna institucija", rekao je.

Ono što je sigurno, a što je rekao i Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u parlamentu BiH, je da će se, bez obzira na odluke Ustavnog suda, i dalje 9. januar i 1. mart obilježavati u BiH, odnosno da će Srbi slaviti svoj praznik, a Bošnjaci svoj, te da ne postoji nikakva šansa da to bilo ko promijeni.

"Zbog toga je vrijeme da se zaustavimo i ne idemo dalje", rekao je on.

Halid Genjac, šef Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH, ističe da je Dejton rekao da zakoni i uredbe koji su na snazi ostaju na snazi dok se ne usvoje drugi te da će Ustavni sud BiH imati u vidu te činjenice i donijeti odluku koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ne vidim osnov da Ustavni sud 1. mart proglasi neustavnim", kaže Genjac.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u parlamenta BiH, rekao je da su se on i stranka zalagali da se donese zakon o praznicima, ali da su stranke s nacionalnim predznakom prvo željele da vjerske praznike uvedu u zakon.

Podsjećanja radi, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku o neustavnosti Dana RS, koji se praznuje 9. januara, i nakon što je održan referendum na tu temu, vlast u RS odlučila se da traži ocjenu ustavnosti 1. marta, koji se proslavlja kao Dan nezavisnosti BiH. I pored toga RS će ispoštovati odluku Ustavnog suda i promijeniti Zakon o praznicima, čiji je član proglašen neustavnim, ali će 9. januar ostati kao praznik. Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je juče da Vlada RS još radi na pripremama, odnosno izmjeni i dopuni Zakona o praznicima, kojima treba da se provede odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara.

Dodik zamolio građane da odustanu od protesta

Milorad Dodik, predsjednik RS, potvrdio je da je dobio poziv za saslušanje od Tužilaštva BiH zbog održavanja referenduma o Danu Republike.

Dodik je ponovio da će se odazvati pozivu i da je spreman da da izjavu Tužilaštvu BiH, ali u nekoj od pravosudnih institucija RS, jer, kako kaže, u Sarajevo neće ići.

On je zamolio građane Srpske da odustanu od organizovanog odlaska u Sarajevo i protesta pred zgradom Tužilaštva BiH.

"Danas mi se obratio jedan broj gradana da me informiše da već rezervišu autobuse i hoće organizovano da krenu u Sarajevu zbog poziva za saslušanje. Molim sve ljude koji to organizuju da odustanu, jer je krajnje rizično u pogledu njihove bezbjednosti", istakao je Dodik prilikom posjete opštini Istočni Stari Grad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije