BiH

Srpska se zadužuje 47 miliona evra za autoput Banjaluka-Doboj

Srpska se zadužuje 47 miliona evra za autoput Banjaluka-Doboj
Foto: N.N. | Narodna skupština RS usvojila odluku o zaduženju 47 miliona evra za autoput

BANJALUKA - Narodna skupština RS usvojila je danas Odluku o prihvatanju zaduženja RS od 47 miliona eura prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, po hitnom postupku.

Poslanici opozicije nisu podržali ovaj kredit jer tvrde da je Vlada jedne podatke dostavila na ratifikaciju u Vijeće ministara BiH, koji govore da će autoput koštati oko 600 miliona eura, dok je u dokumentima dostavljenim Narodnoj skupštini navedeno da će s dodatnim zaduženjem od 47 miliona eura iznositi ukupno 402 miliona eura.

Narodna skupština je usvojila po hitnom postupku i Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Sjednica Skupštine RS je nakon glasanja prekinuta, a bit će nastavljena 20. februara razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja od 51,3 miliona prema Svjetskoj banci po Projektu restrukturiranja "Željeznica RS" po hitnom postupku.

Inače, tokom rasprave o ovom prijedlogu odluke Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, pojasnio je da je cilj projekta unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti "Željeznica RS" (ŽRS). Naveo je da će organizaciono restrukturiranje biti provedeno prevashodno smanjenjem broja zaposlenih, razdvajanjem poslova infrastrukture te formiranjem profitnih centara od pojedinih organizacionih dijelova firme. Prema njegovim riječima, plan je da broj zaposlenih u "Željeznicama" bude smanjen za 1.000 radnika.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, zaključio je da su "Željeznice RS" davno propalo preduzeće, koje je već ispunilo uslove za stečaj jer je kumulativni gubitak prešao vrijednost iznosa kapitala.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a, kazala je kako je ova stranka opredijeljena za restrukturiranje "Željeznica" s ciljem stabilizacije i održivosti preduzeća.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović upozorio je da se zaduženjem RS od 51,3 milion eura tek "nagrađuju loši direktori". On je istakao da je PDP protiv takvog zaduženja te da ono predstavlja samo zavlačenje ruku u džepove građana.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je rekao da opozicija pogrešno tumači dokumente o zaduženju te da je restrukturiranje tog javnog preduzeća neminovno. No, on se također složio da ovoj kompaniji sigurno nisu trebali svi radnici koji su tamo zaposleni posljednjih godina.

"Osuđujem zapošljavanje koje je išlo po partijskoj liniji, a ako treba prihvatam i dio krivice", rekao je Žunić, koji je zatražio da se u proces restrukturiranja maksimalno uključi i sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije