BiH

Srpska se zadužuje 47 miliona evra za autoput Banjaluka-Doboj

Srpska se zadužuje 47 miliona evra za autoput Banjaluka-Doboj
Foto: N.N. | Narodna skupština RS usvojila odluku o zaduženju 47 miliona evra za autoput
Almedin Šišić

BANJALUKA - Narodna skupština RS usvojila je danas Odluku o prihvatanju zaduženja RS od 47 miliona eura prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, po hitnom postupku.

Poslanici opozicije nisu podržali ovaj kredit jer tvrde da je Vlada jedne podatke dostavila na ratifikaciju u Vijeće ministara BiH, koji govore da će autoput koštati oko 600 miliona eura, dok je u dokumentima dostavljenim Narodnoj skupštini navedeno da će s dodatnim zaduženjem od 47 miliona eura iznositi ukupno 402 miliona eura.

Narodna skupština je usvojila po hitnom postupku i Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Sjednica Skupštine RS je nakon glasanja prekinuta, a bit će nastavljena 20. februara razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja od 51,3 miliona prema Svjetskoj banci po Projektu restrukturiranja "Željeznica RS" po hitnom postupku.

Inače, tokom rasprave o ovom prijedlogu odluke Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, pojasnio je da je cilj projekta unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti "Željeznica RS" (ŽRS). Naveo je da će organizaciono restrukturiranje biti provedeno prevashodno smanjenjem broja zaposlenih, razdvajanjem poslova infrastrukture te formiranjem profitnih centara od pojedinih organizacionih dijelova firme. Prema njegovim riječima, plan je da broj zaposlenih u "Željeznicama" bude smanjen za 1.000 radnika.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, zaključio je da su "Željeznice RS" davno propalo preduzeće, koje je već ispunilo uslove za stečaj jer je kumulativni gubitak prešao vrijednost iznosa kapitala.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a, kazala je kako je ova stranka opredijeljena za restrukturiranje "Željeznica" s ciljem stabilizacije i održivosti preduzeća.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović upozorio je da se zaduženjem RS od 51,3 milion eura tek "nagrađuju loši direktori". On je istakao da je PDP protiv takvog zaduženja te da ono predstavlja samo zavlačenje ruku u džepove građana.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je rekao da opozicija pogrešno tumači dokumente o zaduženju te da je restrukturiranje tog javnog preduzeća neminovno. No, on se također složio da ovoj kompaniji sigurno nisu trebali svi radnici koji su tamo zaposleni posljednjih godina.

"Osuđujem zapošljavanje koje je išlo po partijskoj liniji, a ako treba prihvatam i dio krivice", rekao je Žunić, koji je zatražio da se u proces restrukturiranja maksimalno uključi i sindikat.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije