BiH

Srpska uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti: Ne želimo otcjepljenje već poštivanje Dejtona

Srpska uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti: Ne želimo otcjepljenje već poštivanje Dejtona
Srpska uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti: Ne želimo otcjepljenje već poštivanje Dejtona

BANJALUKA - Republika Srpska uputila je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem je ukazala na neustavne poteze koje je u proteklom periodu povukao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz ocjenu da Srpska ne želi otcjepljenje iz BiH već traži strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Novi, 17. izvještaj Vlade Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN, juče je otpremljen uz propratno pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH.

U pismu je skrenuta pažnja na frapantni, neustavan pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi potupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik je u pismu ocijenio da je Izetbegovićev potez bio provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta Srpske i prava srpskog naroda, te da je postupao suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da Republika Srpska apeluje da međunarodna zajednica osudi Izetbegovićev protivpravni pokušaj da prisvoji ovlaštenja koja su povjerena isključivo Predsjedništvu BiH, piše "Glas Srpske".

Iz Srpske su upozorili da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića koji je prekršio Ustav i po čijim je instrukcijama Softić postupao.

Stav predstavnika Srpske je da je ovo nepostupanje Tužilaštva BiH "dokaz političke pristrasnosti u korist bošnjačkih zvaničnika i politika i nepostojanja nezavisnosti".

U izvještaju se dodaje da su Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status koji entiteti i konstitutivni narodi imaju na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Izetbegović je osporio legitimitet Srpske tražeći zabranu obilježavanja Dana Republike, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao svake godine. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici su optužili Srpsku da prkosi Ustavnom sudu", istaknuto je u izvještaju.

U tom dokumentu se navodi da su američki zvaničnici, podržavajući planove SDA protiv Srpske, iznijeli zahtjeve zvaničnicima Srpske koji su značili protivpravno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, te da su zaprijetili sankcijama ako isti ne budu ispunjeni.

Prema navodima tog dokumenta, administracija tada odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame sprovela je tu prijetnju u djelo posljednje sedmice na vlasti.

"SDA nastavlja da koristi Tužilaštvo BiH kao političko oružje protiv zvaničnika Republike Srpske", naveo je Dodik.

U pismu je naglašeno da Srpska, uprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka člansvu zemlje u EU.

U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH.

"Nužno je reformisati Ustavni sud BiH kojim hara politički uticaj, a čije su pozicije rezervisane za strance nespojive sa suverenitetom BiH i članstvom u EU", naglasio je Dodik.

Zvaničnici Srpske su posebnu pažnju skrenuli i na ostale prijetnje po bezbjednost i napredak BiH, ali i na načine na koje "SDA, islamistička stranka" radi na tome da BiH pretvori u utočište džihadista.

"SDA je izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva u BiH kojim su rezultati uvećani iz političkih razloga", ocijenio je Dodik.

Kao ključne stavke u izvještaju navode se da Republika Srpska traži vraćanje političke strukture koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom, da Izetbegović treba da bude pozvan na odgovornost zbog provokativnog i flagrantnog kršenja Ustava BiH, da je Dejtonska struktura od suštinskog značaja za budućnost BiH, da Tužilaštvo BiH služi politici, a ne pravdi, te da je SDA izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva.

Savjet bezbjednosti UN svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH.

Redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH trebalo bi da dostavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije